Ο Κεμάλ στον Έλληνα μαραγκό του: Έπρεπε να σφαχτείτε όλοι. Κανένας να μη ζήσει (βίντεο)

Μια από τις πολλές συγκλονιστικές ιστορίες που φώτισε στη μικρή οθόνη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο αείμνηστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντι Γερμανός, φέρνει στο προσκήνιο το pontos-news.gr. Πρόκειται για την ιστορία του Θεόδωρου Πολίτη, αιχμαλώτου πολέμου στη Μικρασιατική Εκστρατεία που κλήθηκε να δουλέψει ως μαραγκός στην έπαυλη του Μουσταφά Κεμάλ έξω από την Άγκυρα. Μαζί του και ο συστρατιώτης του Νίκος Καμηλιέρης, τον οποίον ο Πολίτης συνάντησε συγκινημένος στο πλατό της εκπομπής μετά από 40 χρόνια.

Στη συνέντευξή του στον Φρέντι Γερμανό, το 1976, ο Θ. Πολίτης, σε αναπηρικό αμαξίδιο πια, θυμάται λεπτομέρειες από τις συνομιλίες του με τον Κεμάλ.

Ο ηγέτης της νέας Τουρκίας, ο δήμιος των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και άλλων τόπων όπου άνθησε ο ελληνισμός, ήταν επιθετικός και θρασύς, και έριχνε όλο το βάρος της καταστροφής στους άλλους. «Εσείς φταίτε», είπε στον Θόδωρο Πολίτη. «Γιατί μας χτυπήσατε;». Και έπειτα ανερυθρίαστα εκτόξευσε τη βαθιά του βούληση να εξαφανιστούν όλοι από την Τουρκία πλην Τούρκων…

«Έπρεπε να σφαχτείτε όλοι. Κανένας να μη ζήσει», είπε στον Έλληνα μαραγκό του ο Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Θόδωρος Πολίτης μιλά επίσης στο ντοκουμέντο για τα… μαθήματα Ιστορίας που επιχείρησε να του παραδώσει ο Κεμάλ, αλλά και για τις συνήθειες της συζύγου του ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας. Το απόσπασμα από την εκπομπή του Φρ. Γερμανού υποτιτλίστηκε στα τουρκικά και προβλήθηκε και στην Τουρκία.

loading...