Μητσοτάκης για το προσφυγικό άσυλο: Τέλος στην αυθαιρεσία, ευαισθησία για τους κυνηγημένους

Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο, βάζουμε όρια στη «θολή» δράση ορισμένων ΜΚΟ, είπε ο πρωθυπουργός – Τσίπρας: Επιδείξατε επιτελική ανικανότητα
Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου περιέγραψε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την ώρα στο βήμα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιτελική ανικανότητα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού από το βήμα αυτό περιέγραψα την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται καθημερινά η χώρα μας . Μίλησα για ανάγκλη προστασίας των συνόρων μας. Τον αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τους κανόνες με τους οποίους όσοι  δικαιούνται άσυλο θα ενσωματώνονται στην πατρίδα μας. Σήμερα το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την καλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου. Να συγχαρώ τον υπουργό και αναπληρωτή του για την πρωτοβουλία και την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ολοι γνωρίζουν τι περέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές όπως η Μόρια, σχεδόν 70 χιλ αιτήσεις να παραμένουν εκρεμμείς και παρά τις σπατάλες που ερευνά η ΟΛΑΦ, το 70% των κονδυλίων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας τα 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία.

Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα απονομής ασύλου ήταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης εκπέμποντας το μήνυμα ότι οποιος θέλει μπορεί να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Συμφωνία και το δικαίωμα στην ΕΕ να μας ασκεί κριτική ότι δε είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στην φύλαξη συνόρων και εφαρμογή της Συμφωνίας.
Ένα τέτοιο πρόβλημα ευκολότερα λύνεται στην γέννησή του παρά 5 χρόνια μετά και η ψευδαίσθηση των ανοικτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να επανέλθει στην πραγματική των ασφαλών συνόρων και η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται θέλει χρόνο για να μετατραπεί σε ορθή πολιτική αυτών που νοιάζονται. Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες άλλων. Θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών παρά τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται και από την ΕΕ. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη και την εθνική ευθύνη και το βλέμμα μας στους κυνηγημένους και τους Έλληνες.

Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περι διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:

– Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες

– Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίμνοντας προταιρεότητα στα παιδία παρέχοντας ασφαλιστική περίθαλψη και προστασία.

– Εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές. Οσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό ένα οργανωμένο κράτος.

Ορισμένες προβλέψεις:

Αυστηροί κανόνες που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες και ευαισθησία στους κυνηγημένους.

Κάθε αίτηση να εξετάζεται σε 6 αντί 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Γι αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατικοί συμπεριφορά για να ξεχωρίζει η διαφορετική τους πορεία.

Από τις προυποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και με το οποιο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλόυνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι όχι μόνο ασυνόδευτοι κρίνονται ευάλωτοι.

Μέλοι της οικογένειας των αιτούντων θα χαρακτηρίζονται και ο εκτός γάμου σύντροφος και οι γονείς.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5 χιλ ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία δυστυχώς σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής. Ολοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Βλέπω τις δυσκολίες και αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες ως μοχλός πίεσης για δικές τους σκοπιμότητες και γίνεται πεδίο δράσης για κυκλώματα. Εκτός από αναλύσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Σε ευρωπαίκό επίπεδο είναι γνωστό ότι αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως την νέα πρόκληση για την ήπειρο διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών συνόρων. Υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά την νέα κινητικότητα που προκαλεί η γεμανική πρωτοβουλία για κοινή πολιτική ασύλου. Η ανάγκη για κοινή πολιτική ασύλου από την ΕΕ την έθεσα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με επανεξέταση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Επαναλαμβάνω : δεν γίνεται να υπάρχουν χώρτες που απαλαμβάνουν οφέλη από ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ταυτόχρονα να αρνούνται έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του μεταναστευτικού βάρους. Ευρωπαίκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα καρτ. Στο εθνικό πεδίο από την άλλη υπηρετούμε 3 ανάγκες: προστασία συνόρων , σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά. Ηδη στην θάλασσα νέο σύστημα ελέγχου και περισσότερα πλωτά μέσα για το Λιμενικό. Στόχος καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο.

Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ και ΥΠΕΘΑ προωθούμε οργανωμένη ανακούφιση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θέλουμε την συνεργασία των Δήμων και κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέιε να αιφνιδιάζονται αλλά όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν θα επιβραβεύονται. Η διασπορά πρέπει να γίνεται με προσοχή στον αιθμό προσφύγων και προτεραιότητα σε οικογένειες. Αυτές οι κοινωνίες θα ενισχυθούν για να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο.

Φραγμοί στη «θολή» δράση ορισμένων ΜΚΟ

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται και από τον νόμο για το άσυλο που εκπέμπει μήνυμα: Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα έρχονται διεκδικώντας να μείνουν. Αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία και θα χάσουν τα λεφτά που δίνουν στα κυκλώματα. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θέτει φραγμούς στην θολή δράση κάποιων ΜΚΟ . Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ζει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειεας και πολιτικής ανελευθερίας. Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορα. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε τους ίδιους και τους πολίτες μας και τον τρόπο ζωής μας.

Η σημαιοφόρος από την Αφρική και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Σηκώσαμε τα βάρη στους ώμους μας που αναλογούν σε ευθύνες 3 ηπείρων. Αυτό πλέον θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα. Μόνο όσοι το θέλουν θα ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό. Δεν σας κρύβω πως όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γ. Αντετοκούμπο έτσι καμάρωσα στην παρέλαση την εθνικής επαιτείου την μαθήτρια σημαιοφόρο από την Αφρική. Το κορίτσι που τόσο υπερήφανα κρατούσε την ελληνική σημαία.

Η αλληλεγγύη ή θα εφαρμόζεται με σύστημα ή θα αναλώνεται σε συνθήματα. Αυτή η σκέψη της Χάνα Αρεντ που επιβίωσε από την ναζιστική γερμανία και έζησε στις ΗΠΑ ψωρίς υπηκοότητα και υπερασπίστηκε το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα και ήταν η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίσουν μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες και αυτό διαασφαλίζει το νομοσχέδιό μας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Να σας θυμίσω την λαϊκή ρήση που λεει ότι όλα εδώ πληρώνονται. Ισχύει και για την πολιτική ζωή. Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη, έχω την αίθηση ότι ο λογογράφος του πρέπει να είναι από την κεντροαριστερά γιατί όλοι οι βουλευτές σας που ανέβηκαν σε αυτό το βήμα είχαν διαφορετική γραμμή από την γραμμή που εκπέμψατε σε ό,τι αφορά την δήλωσή σας στον Αντετοκούμπο και στην μαθήτρια με την ελληνική σημαία. Εχω την αίσθηση ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό βρίσκεστε αντιμετωποι θα έλεγα εγκλωβισμένοι σνάμεσα στην ρητορική που αναπτύξατε και εσείς προεκλογικά και συνεχίζουν εκπρόσωποί σας.
Βασικός σας στόχος να καβαλήσετε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Ένα κύμα που λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και μπροστά στο σκοπό σας να μπορέσετε να χαϊδέψετε αφτιά, χρησιμοποιήσατε σχεδόν όλα τα μέσα.
Είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Ετσι λέγατε.
Την ίδια στιγμή που στη πλάτη της χώρας έσκαγε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εσείς μιλάγατε για ιδεοληψίες της Αριστεράς.
Και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα.

Και όταν σας μιλούσαμε για Διεθνές Δίκαιο και για υποχρέωση της χώρας με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα φαρμακονήσια, εσείς μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων.

Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική.

Μέχρι και ότι από την επομένη των εκλογών υποσχεθήκατε, ότι θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας ότι υπάρχει επιτέλους κράτος, θα σταματήσουν να έρχονται.

Και δε πέρασαν τρεις μήνες από την εκλογή σας και εκεί που πέρναγαν πενήντα άρχισαν να έρχονται 150 και διακόσιοι.

Διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι ροές, μόλις βγήκατε.
Και που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία που τους προσκαλούσε;

Στην αντιπολίτευση.

Τότε λοιπόν ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως το ξαναβαφτίσατε, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Συγχαρητήρια !
Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα. Μια συγγνώμη όμως δεν είπατε για όλες τις ανοησίες και τους ακροβατισμούς σας όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Μόρια τον Ιούλιο και μίλησε για τη θετική του εντύπωση απο την πληρότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όταν όμως βρέθηκε μπροστά στις αντιφάσεις των δικών του πολιτικών επιλογών, τότε θυμήθηκε ότι αυτό που όταν παρέλαβε τον εντυπωσίασε θετικά και μίλησε για πληρότητα των υπηρεσιών, ήτανε τελικά γκούλακ.
Το ερώτημα είναι τι κάνατε επι τρεις μήνες ;
Δείξατε πόσο ανέτοιμοι ήσασταν για να αντιμετωπίσετε τη προσφυγική κρίση. Ένα διεθνές πρόβλημα που σκάει στην χώρα μας και είναι ανοικτή πληγή.
Στο μόνο θέμα που δε σας τα αφήσαμε όλα στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμα τα κάνατε θάλασσα.
Στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα.
Ετοιμότητα δείξατε να γεμίσετε το κράτος με γαλάζιους μετακλητούς και να τους πληρώνετε και διπλάσια.
Ετοιμότητα δείξατε να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε και να μας λέτε και από πάνω ότι είναι δικό σας έργο.
Από τον Ιούλη και μετά ανέκαμψε η οικονομία, πριν είχαμε 4ο μνημόνιο.
Σε αυτά δείξατε έτοιμοι.

«Επιτελική ανικανότητα»

Στη πρώτη πραγματική δυσκολία, δείξατε την επιτελική σας ανικανότητα.

Τι κάνατε λοιπόν από τον Ιούλη και μετά;  Πρώτα από όλα διαλύσατε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.
Αναθέσατε το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθιστώντας το ζήτημα καταστολής.
Διώξατε ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό που είχαν διαχειριστεί κρίσεις.
Καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα, που ήταν έτοιμοι και έπρεπε να γίνει τον Ιούλιο.
Και έτσι από 5.600 ανθρώπους τον Ιούλιο, η Μόρια έφτασε να μετρά σήμερα πάνω από 15.000, σε μία κατάσταση εκρηκτική, χαοτική.

Στα 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) διέμεναν 15.000 αιτούντες άσυλο.
Τώρα ο πληθυσμός αγγίζει τις 30.000.
Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο πάνω από 24 ώρες. Βγήκε ο Δήμαρχος Σύμης, κάπως τους ξέφυγε ο έλεγχος και πρόλαβε να πει: «16 χρόνια είμαι δήμαρχος, δεν έχω ξαναδεί πιο ανίκανη κυβέρνηση».
Έκτοτε, βέβαια, δεν τον ξαναείδαμε ποτέ στα κανάλια, ελπίζω να είναι καλά ο άνθρωπος… θα τον επισκεφθώ στην πρώτη ευκαιρία..

Τώρα, πρόχειρα και κατόπιν εορτής, δημιουργείτε άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα και όχι μόνο δεν προετοιμάζετε τον τοπικό πληθυσμό, όπως κάναμε εμείς στέλνοντας στελέχη να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις ανάγκες και τη συγκυρία, αλλά υιοθετείτε ο ίδιος – όχι σήμερα – την ακραία εθνικιστική γραμμή, συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών!

Ελπίζω να αντιληφθείτε τη σημερινή ιστορική συνθήκη;

Είναι λάθος επιλογή. Αν είναι μεταναστευτιό και όχι προσφυγικό ξέρετε τι θα σας πουν οι ευρωπαίοι εταίροι; Γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση Δουβλίνου και δομές εγκατάστασης; Να τους επιστρέφετε στην Τουρκία. Είναι λάθος επιλογή.

Τι πετυχαίνετε με αυτό τον τρόπο, παρά να δημιουργείτε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.

Και ύστερα αναρωτιέστε γιατί αντιδρούν κάποιοι στις τοπικές κοινωνίες ;

Μα γιατί σας ακούγανε και σας ακούνε τόσα χρόνια και σας πιστέψανε.

Για αυτό αντιδρούν.

Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι συνεχίζετε να ακροβατείτε μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας που απαιτεί σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Που απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό.

Που απαιτεί και συγκρούσεις. Τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα.

Και από την άλλη μεταξύ της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαιδευτε τα αυτιά των ψηφοφόρων σας.

Που θέλουν να ακούνε το παραμύθι ότι είστε αμείλικτοι και σκληροί και θα βάλετε τάξη στα σύνορα.

Και έτσι συνεχίζετε τα
πυροτεχνήματα!

Θα κάνετε, λέτε, μαζικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία.

Αλήθεια το λέτε ;

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η συμφωνία με την Τουρκία και οι επαναπροωθήσεις

Αυτή η Συμφωνία έχει σημαντικό αποτέλεσμα ότι μειώθηκαν οι ροές. Με βάση αυτή την Συμφωνία πως θα το πετύχετε. Μας κατηγορείτε ότι κάναμε 1800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αυτό. Πέραν των 1800 επιστροφών υπήρχαν 17,5 χιλ επιστροφές στις χώρες καταγωγής με εθελοντική διαδικασία και 22 χιλ μετεγκαταστάσεις. Θ ακάνετε εσείς πάνω από 50 χιλ επιστροφές στην Τουρκία. Ή δεν καταλάβατε ή κοροϊδεύετε.

Θα βάζετε λέτε μεγάλα σκάφη να κάνουν τεχνητούς κυματισμούς ώστε να αλλάζουν κατεύθυνση οι μικρές βάρκες.

Μα τι ανοησίες είναι αυτές;

Ξέρετε ότι είναι όλα αυτά είναι και νομικά και τεχνικά αδύνατα.

Όλα αυτά τα θαρραλέα και γενναία θα τα κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους εισβολής της ασύμμετρης απειλής, μόνο που οι εισβολείς είναι ταλαιπωρημένοι ευάλωτοι άνθρωποι, με οικογένειες και μωρά παιδιά.

Και αυτές οι ανοησίες ας μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί αν σας ξεφύγουν και στη πράξη θα έχουμε και άλλα δυστυχήματα και πνιγμούς αθώων ανθρώπων, όπως αυτό που είδαμε πριν λίγες μέρες έξω από την Κω.

loading...