Δημοσκόπηση-«εφιάλτης» για την Τουρκία: Οι Γερμανοί ζητούν αποβολή από το ΝΑΤΟ & βαριές κυρώσεις – Απανωτά «χαστούκια» στην Άγκυρα

Μια δημοσκόπηση που σίγουρα προβληματίζει ιδιαίτερα την Τουρκία, αλλά και τις ΗΠΑ, παρουσίασε σήμερα η Deutsche Welle, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Τούρκου προέδρου.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη Βόρεια Συρία με σκοπό την εθνοκάθαρση των Κούρδων, όλος ο κόσμος έχει βρεθεί απέναντι στο τουρκικό κράτος και τις εγκληματικές πρακτικές πολέμου που χρησιμοποιεί. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του και για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στη σφαίρα επιρροής της Δύσης με «νύχια και με δόντια».

Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ λόγω της βίαιης στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έρευνα YouGov, που ανατέθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων dpa, διεξήγαγε δημοσκόπηση σε πάνω από 2.000 ενήλικους Γερμανούς μεταξύ 25 και 28 Οκτωβρίου και διαπίστωσε ότι το 58% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, τη διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία 29 ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών χωρών. Μόνο το 18% ήταν αντίθετο με την ιδέα.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό Γερμανών θέλησε η γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας, ενώ το 61% τάσσεται υπέρ οικονομικών κυρώσεων έναντι του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το 69% υποστήριξε την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει περιορισμένες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από τότε που ο Ερντογάν ξεκίνησε τη στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου – αλλά δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στη χώρα, όπως προηγουμένως υποσχέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ενώ ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ επιτρέπει σε ένα μέλος να εγκαταλείψει τη στρατιωτική συμμαχία, δεν υπάρχει μηχανισμός που να εξηγεί πώς μια χώρα μπορεί να αποβληθεί από άλλα κράτη της συμμαχίας. Η αποβολή μιας χώρας από το ΝΑΤΟ θα ήταν μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν την έγκριση και την επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη.

Στη Γερμανία, πολλοί πολιτικοί από το Αριστερό κόμμα ζήτησαν επίσης την αποβολή της Τουρκίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας SPD, Rolf Mützenich, με τον ίδιο τρόπο, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Τουρκίας και τη θέση της στο ΝΑΤΟ.

Οι έξυπνοι ελιγμοί του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη σταδιακή δημιουργία Ευρασιατικής Ένωσης, έχουν προκαλέσει αυτό το χάος που επικρατεί το δυτικό «στρατόπεδο».

Η σημερινή γεωπολιτική μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας κινείται καθαρά γύρω από την Τουρκία, και για αυτό το λόγο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο – αν και όχι απίθανο – το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αν η Άγκυρα δεν πάρει την οριστική απόφαση. Καλό θα ήταν η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αντιληφθεί σε βάθος πως το «παιχνίδι» της Συρίας μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

loading...