Βαρβιτσιώτης: Από τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας το 2016 έχουν περάσει τα σύνορά μας 160.000 άνθρωποι και έχουν επιστραφεί μόνο 1.800

“Παραλάβαμε μία κατάσταση η οποία είναι γνωστή, ένα σύστημα ασύλου το οποίο δεν λειτουργούσε, όποιος έμπαινε στη χώρα έμενε στο διηνεκές, κανένας δεν επιστρεφόταν πίσω”, είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο.

“Από τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας το 2016 έχουν περάσει τα σύνορά μας 160.000 άνθρωποι και έχουν επιστραφεί μόνο 1.800, δηλαδή περίπου 1%. Είναι δική μας ευθύνη αυτό, δεν έχουμε στείλει αιτήματα στους Τούρκους που έχουν απορρίψει. Δεν είναι ότι στείλαμε 10.000 αιτήματα στους Τούρκους και μας πήραν 1.800. Έχουμε στείλει περίπου 2.000 αιτήματα στους Τούρκους και έχουν παραλάβει τους 1.800”, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

“Δεν είναι μόνο αυτό, και όταν τις βγάζουν τις αποφάσεις εξαιτίας της απουσίας των κλειστών κέντρων, όποιος έχει απορριπτική απόφαση εξαφανίζεται, δεν μπορούμε να τον βρούμε. Οι δε καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, θα σας πως ότι όποιος μπαίνει από τον Έβρο παίρνει ημερομηνία πρώτης εξέτασης της υπόθεσής του στην υπηρεσία ασύλου μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες, έχει οδηγήσει στο να μην τους βρίσκεις αυτούς τους ανθρώπους ή να έχουν δημιουργήσει μέσα σε αυτό το διάστημα που μένουν εδώ οικογένειες. Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι περίπου 75.000”.

“Εμάς το δικό μας βάρος θα είναι να δοθεί σε αυτούς που έρχονται ιδιαίτερα στα νησιά, να ξεκαθαρίσουμε τα νησιά μας. Οι υποθέσεις που βρίσκονται στην ενδοχώρα μπορούν να πάνε λίγο πιο πίσω και να εξεταστούν λίγο αργότερα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

loading...