Η ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε από ένα μπακάλικο και πλέον πουλάει σε 19.000 σημεία σε όλο τον κόσμο (βίντεο)

Πριν γίνει μια εταιρία με εξαγωγές σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο ήταν ένα μπακάλικο στο Μεταξουργείο. Ο λόγος για την εταιρεία ελληνικών ζυμαρικών Μέλλισσα και το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων με πρώτες ύλες από την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν το 1925 όταν ο Θανάσης Κίκιζας έφυγε από το Ελαιοχώριο Αρκαδίας για να ανοίξει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο ένα μπακάλικο. Το κατάστημα τροφίμων ανοίγει στην οδό Λένορμαν και  Παλαμηδίου και σιγά σιγά όλα τα αδέλφια αρχίζουν να έρχονται στην Αθήνα με πρώτο τον Αλέξανδρο Κίκιζα.

Το κατάστημα πολύ γρήγορα μεγαλώνει εντυπωσιακά. Απασχολεί πάνω από 35 υπαλλήλους και η φήμη του είναι τόσο μεγάλη που δίνει το όνομά του στη γειτονιά που γίνεται γνωστή ως «Η γειτονιά του Κίκιζα» που έγινε και τραγούδι από τον Γιώργο Ζαμπέτα στη δεκαετία του 60.  Το 1938 το μπακάλικο αναθέτει στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει την διεύθυνση του μακαρονοποιείου.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το 1947 ο Αλέξανδρος με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια νέα μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) η οποία το 1954 περνάει ολοκληρωτικά στα χέρια του Αλέξανδρου που της δίνει την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Σήμερα, 6 δεκαετίες αργότερα η Μέλλισσα εξάγει ζυμαρικά σε περισσότερες από 35 χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα και παράγει ετησίως περισσότερους από 50.000 τόνους ζυμαρικών. Μάλιστα διαθέτει περισσότερα από 19000 σημεία πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τζίρο 70  εκατομμύρια ευρώ και προσωπικό 210 ατόμων.

loading...