Ο μισός παγκόσμιος πλούτος στα χέρια του 0,9%

Τι δείχνει η ετήσια Αναφορά Παγκοσμίου Πλούτου. Η μεγάλη αύξηση των εκατομμυριούχων, οι προβλέψεις και οι μεγάλοι… μπαταχτσήδες
Την ετήσια Αναφορά Παγκοσμίου Πλούτου παρουσίασε η Credit Suisse. Αυτή τη στιγμή το 0,9% του πλανήτη κατέχει το 43,9% του παγκόσμιου πλούτου. Από το άλλη το 56% που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας των εισοδημάτων έχει μόλις το 1,8%. Περίπου 47εκατ. άτομα έχουν περιουσία ενός εκατομμυρίου δολαρίων και άνω. Από αυτούς οι 4,830 βρίσκονται στην κορυφή με πάνω από 500εκατ. δολάρια.

Ο συνολικός πλούτος του πλανήτη υπολογίζεται στα 361 τρις δολάρια και παρουσίασε αύξηση 2,6%. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη. συνέβαλαν τα περισσότερα στην αύξηση αυτή με την Αμερική να προσθέτει 3,8 τρισ. στον πλούτο της, την Κίνα 1,9 και την Ευρώπη 1,1. Ο πλούτος ανά άτομο αυξήθηκε κατά 1,2% και έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 70,850 δολαρίων ετησίως.

Η Ελβετία ήταν η μεγάλη κερδισμένη καθώς παρουσίασε αύξηση 17,790 δολ. ετησίως ανά άτομο και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 11,98 και η Ιαπωνία με 9,180. Αντίθετα οι μεγάλοι χαμένοι ήταν η Αυστραλία με μεγάλη πτώση 28,670 δολαρίων ανά άτομο ετησίως η Νορβηγία με 7,520 και η Τουρκία με 5,230.

Οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 1,1εκατ. μέσα στο 2019 και οι 675.000 από αυτούς προέρχονται από τις ΗΠΑ. Αντίθετα στην Αυστραλία 124,000 άτομα βγήκαν από τη λίστα των εκατομμυριούχων. Για πρώτη φορά όμως στα χρονικά καταγράφηκαν περισσότερα άτομα από την Κίνα στο κορυφαίο 10% της παγκόσμιας οικονομική πυραμίδας. Η Κίνα έχει 100εκατ. άτομα και οι ΗΠΑ 99εκατ.

Η έρευνα δείχνει μείωση της οικονομικής ανισότητας καθώς το 90% της πυραμίδας έχει στα χέρια του το 18% του παγκόσμιου πλούτου όταν το 2000 είχε το 11%. Πέρσι το 63,9% βρισκόταν στη βάση με πλούτο 10.000 δολάρια και κάτω με το ποσοστό να μειώνεται φέτος σε 56,6%.
Η Κίνα είναι ο βασικότερος παράγοντας αύξησης του παγκοσμίου πλούτου από το 2008 και μετά με την οικονομία της να αναπτύσσεται μόνιμα. Αντίθετα αρνητικό Μ.Ο. δεκαετίας έχει η Ευρώπη .

Οι… άτυχοι “millennials”

Αύξηση παρουσίασε ο πλούτος των γυναικών στις περισσότερες χώρες καθώς, όπως τονίζεται η έρευνα, “αυξήθηκε η συμμετοχή τους στo εργατικό δυναμικό”. Η πιο άτυχη γενιά θεωρείται αυτή των “millennials” καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκε η οικονομική βοήθεια από την οικογένεια και ο πλούτος που κληρονόμησαν. Χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση και το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον που δημιούργησε. Έχουν επίσης μειονέκτημα λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους ενοικίασης ή αγοράς σπιτιού και τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν ο πλούτος που δημιουργείται αυτή τη στιγμή περάσει στις επόμενες γενιές.

Η πρόβλεψη είναι ότι μέσα σε επόμενα πέντε χρόνια οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως θα φτάσουν τα 63 εκατομμύρια. Σε βάθος πενταετίας ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 27% φτάνοντας το 2024 τα 459 τρισ. δολάρια. Παρότι κατέχουν το μόλις το 31% του παγκόσμιου πλούτου οι χώρες με μικρές ή μεσαίες οικονομίες θα είναι οι κύριες υπεύθυνες για αυτή την αύξηση.

Οι πλούσιοι έχουν χρέη

Παρ’ όλα αυτά το παγκόσμιο χρέος συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση. Ανάλυση που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 2019 το τοποθετεί στα 184 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή το κάθε άτομο στον πλανήτη χρωστάει περίπου 86.000 δολάρια, δυόμιση φορές πάνω από το παγκόσμιο μέσο ετήσιο εισόδημα.

Οι πιο χρεωμένες οικονομίες είναι οι πιο πλούσιες. Οι μεγαλύτεροι δανειζόμενοι στον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία και είναι υπεύθυνες για πάνω από το μισό παγκόσμιο χρέος.

loading...