Σεισμός από το «κανόνι» της Thomas Cook: Ζημιά έως 500.000.000 στην Ελλάδα! – Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

Μέχρι μισό δισ. μπορεί να φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook για τον ελληνικό τουριστικό τομέα (πράκτορες, ξενοδοχεία κλπ.), με τα resorts να είναι εκείνα που υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ τα απόνερα από την τρικυμία που έχει ξεσπάσει είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν και άλλους κλάδους, όπως ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 50.000 τουρίστες πελάτες της Thomas Cook, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη.

«Ήμαστε ήδη σε επαφές με την υπηρεσία βρετανικής αεροπορίας για το σχέδιο επαναπατρισμού των φιλοξενούμενων στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον Alpha 98,9 και αποκάλυψε: «Τα πρώτα αεροπλάνα έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, οι 22.000 αναμένεται να επιστρέψουν και μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου τελειώνουν και οι διακοπές των υπολοίπων, θα γυρίσουν όλοι με ασφάλεια».

Ο Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι: «Aπό σήμερα τα έξοδα στα ξενοδοχεία τους καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη της πολιτικής αεροπορίας και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος και καμία δικαιολογία να ζητήσει κάποιος ξενοδόχος χρήματα από τους φιλοξενούμενους».

«Υπολογίζεται πως 20.000 τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με την «Thomas Cook» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, όπου σε όλη τη διάρκεια της σεζόν η εταιρεία είχε φέρει στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες. Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ψυχραιμία ζητά από τις επιχειρήσεις ο ΣΕΤΕ

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ).

«Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία).

Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

EKTAKTH KYBEΡNHTIKH ΣΥΣΚΕΨΗ 

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 για τον συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook.

Επίσης θα συζητηθούν μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

Στη σύσκεψη που θα γίνει στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου, Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

loading...