Προς εκλογές στην Βρετανία: Ήττα του Μ.Τζόνσον στη Βουλή – Αύριο το ν/σ για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

Είκοσι ένας βουλευτές των συντηρητικών  ψήφισαν κατά του Μ.Τζόνσον
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία και όλα δείχνουν ότι η χώρα κινείται πλέον σε τροχιά εκλογών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ηττήθηκε στη Βουλή με ψήφους 328 έναντι 301 καθώς εγκρίθηκε η συζήτηση αύριο για την πρόταση νόμου των Εργατικών και ομάδας των ανταρτών (εκτιμώνται σε 21 που ψήφισαν σήμερα κατά της κυβέρνησης) συντηρητικών βουλευτών που λογικά θα αποχωρήσουν από τους Τόρις και που έχει ως σκοπό να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δήλωσε:

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν αύριο την παύση των διαπραγματεύσεων τότε δεν υπάρχει άλλη λύση για να βρούμε διέξοδο σε αυτή την κατάσταση».

Γιατί πάει σε εκλογές ο Μ.Τζόνσον; Για να ανακτήσει πλήρη πολιτική κυριαρχία, όπως πιστεύει. Γιατί οι Εργατικοί είναι διχασμένοι σε επίπεδο ψηφοφόρων και «έγραψαν» ιστορικό χαμηλό στις ευρωεκλογές, οι φιλελεύθεροι (οπαδοί των Βρυξελλών) είχαν μεν λάβει το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να πάρουν κυβερνητικό ποσοστό, ενώ το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρανζ είχε σαρώσει με 31%.

Θεωρεί ότι αυτό το ποσοστό θα επιστρέψει τους συντηρητικούς και θα καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές.

Εξάλλου ο εκπρόσωπός του έκανε σαφές πως ο αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Έτσι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε καταφατικά σήμερα το βράδυ στις 10:00  το βράδυ τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδος) επί του νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, με σκοπό να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Την έκτακτη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αποκλείει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ενέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον στην τοποθέτησή του, τόνιζε πως η Βρετανία δεν είναι σε θέση να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά θα το πράξει εφ’ όσον χρειαστεί. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ανέφερε πως η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «το Κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit», καθώς και ότι «προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε δε, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Πηγή: iefimerida.gr

loading...

1 thought on “Προς εκλογές στην Βρετανία: Ήττα του Μ.Τζόνσον στη Βουλή – Αύριο το ν/σ για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

  1. Να δώσουν πρώτα τα μάρμαρα που κλέψανε και στα φρύδια μας αν κάνουνε εκλογές ή όχι.

Comments are closed.