Κατά την ταπεινή μου γνώμη μου αυτό, που υπερκαλύπτει κάθε άλλο, θα χαρακτηρίζει στους αιώνες τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Πλην όμως της ανθρωπιστικής πλευράς η αποδοχή της ανταλλαγής των πληθυσμών με κακίστη στην ουσία εκτίμηση ότι θα σταθεροποιούσε έτσι την Ελληνική Μακεδονία, οδήγησε στο Εθνικό έγκλημα εξαφάνισης του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, όπου έζησε για χιλιάδες χρόνια και της σημερινής μεγάλης και για τους γνωστούς λόγους, συρρίκνωσης του»

Πριν λίγα χρόνια σε ένα Φόρουμ όπου μετείχα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ο Ελευθέριος Βενιζέλος μεγάλωσε το Ελληνικό κράτος  αλλά φύτεψε με την απάνθρωπη ρατσιστική ανταλλαγή  πληθυσμών με βάση το θρήσκευμα, τον σπόρο αφανισμού του Ελληνισμού.

Πολλοί τότε είτε μάσησαν τα λόγια τους ή μίλησαν  περί κινδύνου σφαγών των Χριστιανών κτλ. Όμως μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους,  οι πληθυσμοί των  χριστιανών της τουρκίας και μουσουλμάνων της Ελλάδας μπορούσαν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ειρηνικής συμβίωσης του Ελληνικού και του τουρκικού κράτους.

Σημειωτέον ότι η ρατσιστική ανταλλαγή αφορούσε μόνον τί θρήσκευμα  και όχι την καταγωγή. Με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι  (ελληνικής  ή τουρκικής καταγωγής) που αγαπούσαν και μετά τόσα χρόνια αγαπούν την Ελλάδα και μιλούν Ελληνικά, να οδεύουν απάνθρωπα και αυτοί και χωρίς τη θέληση τους, προς την τουρκία.

Συνεπέρανα τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είπε δικαιολογούμενος ότι την ανταλλαγή του την επέβαλαν οι σύμμαχοι,  έκανε ένα μέγα σφάλμα – έγκλημα  εις βάρος του Ελληνισμού.

Πριν από λίγο παρακολούθησα με ενδιαφέρον μία εκπομπή στην ΕΡΤ1 με θέμα το έγκλημα της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1924 και παρουσιαστές – αναλυτές, έλληνες, ξένους και τούρκους ειδικούς.

Η εκπομπή  επεξεργαζόταν το θέμα από ανθρωπιστικής πλευράς. Και έδειξε Έλληνες και μουσουλμάνους τρίτης γενιάς της τουρκίας με οικογενειακή καταγωγή από την  Κοζάνη, την Κρήτη κτλ ( ομιλούντες μετά τόσα χρόνια Ελληνικά)  να περιγράφουν  με δάκρυα  το δράμα τόσον  Χριστιανών όσον και των μουσουλμάνων.  Που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και όχι με τη θέληση τους τις πατρογονικές τους εστίες.

Πλην όμως της ανθρωπιστικής πλευράς η αποδοχή της ανταλλαγής των πληθυσμών με κακίστη στην ουσία εκτίμηση ότι θα σταθεροποιούσε έτσι την Ελληνική Μακεδονία, οδήγησε στο Εθνικό έγκλημα εξαφάνισης του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, όπου έζησε για χιλιάδες χρόνια και της σημερινής μεγάλης και για τους γνωστούς λόγους, συρρίκνωσης του.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη μου αυτό, που υπερκαλύπτει κάθε άλλο,  θα χαρακτηρίζει στους αιώνες τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Μόλις γίνει δυνατόν θα παρουσιαστεί  το βίντεο της εκπομπής αυτής που πρέπει να δει κάθε Έλληνας.

Με την παρατήρηση ότι ό από όλους τους μετέχοντες σε αυτήν ‘Έλληνες και ξένους, μόνον ο γνωστός Βερέμης είπε περίπου. Και τι συνέβη 1.000.000 Έλληνες (1.500.000 ήταν), αντηλλάγησαν με 800.000 μουσουλμάνους.

Ο άλλη μια φορά άθλιος Βερέμης.

Ευριπίδης μπίλλης

loading...