Απίστευτη ΠΡΟΚΛΗΣΗ Κύπριου ευρωβουλευτή: «Να γίνουν ΕΠΙΣΗΜΗ γλώσσα τα ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Όποιος δεν θέλει την γλώσσα των τουρκοκυπρίων δεν θέλει ούτε τους Τ/κ, δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι σχολιάζοντας το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του να ζητήσει από την Κομισιόν να επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, δεδομένων των προκλήσεων της Άγκυρας σε θάλασσα και ξηρά, τόνισε «Δεν υπάρχει κατάλληλη χρονική στιγμή και δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε.
Η Ευρωβουλή ξεκίνησε εργασίες της αρχές Σεπτεμβρίου. Εγώ στην προεκλογική μου εκστρατεία το υποσχέθηκα και στην ε/κ και στην τ/κ πλευρά πάρα πολλές φορές ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα ασχοληθώ. Ξεκίνησαν οι εργασίες και έβαλα αυτό το ζήτημα και δεν καταλαμβαίνω πως αυτό επηρεάζει αρνητικά».

Αντίθετα, συνέχισε, αυτό διευκολύνει τους Τ/κ στην ενσωμάτωση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου.

«Δεν έχει σχέση η Αμμόχωστος και ΑΟΖ», εξήγησε σημειώνοντας πως αν υπάρχουν κάποιοι που προκαλούνται από την γλώσσα των Τ/κ τότε υπάρχει πρόβλημα.
Ερωτηθείς αν  γνωρίζει γιατί σταμάτησε η προηγούμενη διαδικασία μετά από εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Κιζίλγιουρεκ εξέφρασε την εκτίμηση  ότι αυτό έγινε για να διευκολυνθεί η  διαδικασία λύσης.

Μεταξύ άλλων  είπε πως όσο καιρό η Τ/κ μένει εξαρτημένη από την Τουρκία τόσο πιο δύσκολο γίνεται το ζήτημα της επανένωσης του νησιού, είπε και επικαλέστηκε του Συμβουλίου της Ε.Ε για άρση της απομόνωσης των Τ/κ.

«Γιατί ενοχλούνται κάποιο; Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου»., επεσήμανε.

Είμαστε, όπως είπε,  σε βδομάδα πολυγλωσσίας στην Ε.Ε και εμείς στην Κύπρο έπρεπε να προωθήσουμε τη διγλωσσία.
sigmalive.com

loading...