Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ για Τουρκία: «Κίνδυνος συλλήψεων Αμερικανών για πολιτικούς λόγους»

Τον κίνδυνο να συλληφθούν Αμερικανοί πολίτες από τις τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας, για πολιτικούς λόγους, ή να γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων επισημαίνει ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ που εκδόθηκε χθες 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική οδηγία του State Department, πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, καθώς οι ταξιδιώτες ενδέχεται να συλληφθούν από τις δυνάμεις του καθεστώτος για καθαρά πολιτικούς λόγους ή να γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Σημεία υψηλού κινδύνου θεωρούνται εστιατόρια, τουριστικοί προορισμοί και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, συστήνεται στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να μην παίρνουν δημόσιες θέσεις στα social media ή με άλλο τρόπο κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να αποτελέσουν στόχο σύλληψης από το καθεστώς, όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Είναι πιθανό – αν όχι προφανές – πως η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η αυταρχική κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν θα επιχειρήσει συλλήψεις Αμερικανών πολιτών για να τους χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα και μοχλό πίεσης σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, λόγω της σκληρής γεωπολιτικής κατάστασης που έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε ένα αδιέξοδο ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις.

Εναλλακτικά, οι περιοχές που συστήνει ως ασφαλέστερες το αμερικανικό υπουργείο είναι αυτές του τουρκικού Κουρδιστάν, όπως Diyarbakir, Hakkari, Sirnak κλπ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις ΗΠΑ-Κούρδων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.

Το απόλυτο χάος επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς την στιγμή που ο Ν. Τραμπ πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει τους Patriot, ΗΠΑ και YPG πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στα σύνορα με την Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η Άγκυρα βλέπει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις κυρίως του συριακού Κουρδιστάν, ως τη σπονδυλική στήλη του Ισραηλινού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι πιέζουν για μια ασφαλή ζώνη, με σκοπό να εξασφαλίσουν την άμυνα των συνόρων τους.

Η περιπολία πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Ras al-Ayn, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA.

Ταξιδιωτική Οδηγία ΗΠΑ για Τουρκία

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κρατήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και αμερικανοί πολίτες, για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις που βασίζονται σε ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία και για λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά παρακινούμενοι.

Αμερικανοί πολίτες έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία.

Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και η δημόσια επίκριση στην κυβέρνησης, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη», προειδοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν επιθέσεις στην Τουρκία, αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία.

Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση, με στόχο τις τουριστικές τοποθεσίες, τους κόμβους μεταφοράς, τις αγορές/εμπορικά κέντρα, την τοπική αυτοδιοίκηση, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

https://www.pentapostagma.gr/
loading...