Έρχονται οι προτάσεις επενδυτών για το Πόρτο Καρράς

Η διαδικασία πώλησης της εμβληματικής ξενοδοχειακής μονάδας «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2019
«Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και τα συζητάμε όλα». Αυτό δηλώνει η διοίκηση της οικογένειας Στέγγου του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή για το εμβληματικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, στο οποίο έχει αναρτηθεί πωλητήριο ήδη από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθές οι εκπρόσωποι της διοίκησης στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτή βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διάθεση πληροφοριακών στοιχείων για το συγκρότημα στους ενδιαφερομένους και «αναμένουμε πλέον τις δικές τους προτάσεις μέσα στον Οκτώβριο».

«Βούλησή μας είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς πάντως να έχουμε θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2019, όταν η ιδιοκτήτρια Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στις Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited να βρουν επενδυτές «που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Kαρράς ή της εταιρίας».

Με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018 η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017, ενώ ως πρόσθετο πλεονέκτημα θα πρέπει να προσμετρηθεί η άδεια ανέγερσης 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος, που λειτουργεί και ως δέλεαρ για τους επενδυτές.

Οι ιδιοκτήτες του ιστορικού συγκροτήματος της Χαλκιδικής δηλώνουν ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρόταση που θα υποβληθεί από τους επενδυτές, είτε αυτή αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες- συνέργειες, είτε ακόμη και συνολική πώληση «εφόσον αυτή είναι προς όφελος της εταιρείας».

Για το λόγο αυτό άλλωστε, χθές, στα θέματα της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε -μεταξύ άλλων- και η διερεύνηση αναδιάρθρωσης της δομής της εταιρείας και του ομίλου, με το σκεπτικό ότι ο υποψήφιος επενδυτής για το συγκρότημα ενδέχεται π.χ. να εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για την τουριστική – ξενοδοχειακή δραστηριότητα και το οικιστικό κομμάτι, χωρίς να θέλει να διατηρήσει και την κατασκευαστική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, η κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ανανέωσε και το πτυχίο της 7ης τάξης για τη συμμετοχή σε μεγαλύτερου ύψους έργα, θα παραμείνει στη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή.

Σημειώνεται εδώ ότι ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Αθανάσιος Κλαπαδάκης, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να αναφερθεί στα ονόματα των επενδυτών, επισημαίνοντας παρόλ’ αυτά ότι το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Στην …ονοματολογία πάντως, μεταξύ αυτών που έχουν ακουστεί τόσο εγχώριοι όμιλοι, όπως π.χ. της ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan, όσο και ξένων όπως της Goldman Sachs με τη Marriott αλλά και Αράβων επενδυτών.

Τα κεφάλαια από τη Fortress

Την ίδια στιγμή, όπως επισημάνθηκε, έχει ήδη εκταμιευθεί πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων που έλαβε η εταιρεία ως δάνειο- ανάσα από τον επενδυτικό οίκο Fortress, ύψους 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η ρευστότητα του ομίλου έως την πώληση τμήματος ή του συνόλου του συγκροτήματος. Ήδη, όπως επισημάνθηκε προς τους μετόχους, έχουν αποπληρωθεί οι τραπεζικές υποχρεώσεις σε Alpha Bank (περί τα 22,5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (περί τις 800 χιλ. ευρώ), έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, κι έχει γίνει σταδιακή πληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και ελληνικό Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει στενότητα χρόνου λόγω του δανείου της Fortress για το οποίο ο χρόνος αποπληρωμής, μέσω της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, είναι στον ορίζοντα των επόμενων σχεδόν δυόμιση ετών (ήτοι για διάστημα 18 μηνών με ρήτρα για επιπλέον 12 μήνες).

Στις αποφάσεις της συνέλευσης της Τεχνική Ολυμπιακή χθές ήταν και η δυνατότητα πώλησης ζημιογόνων δραστηριοτήτων του ομίλου, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα διαχείρισης στη μαρίνα Σάμου, για την οποία στο μακρινό παρελθόν είχαν γίνει επαφές με την τουρκική Dogus, χωρίς όμως να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Συνεχιζόμενες ζημιές έχει και το καζίνο που λειτουργεί σε 12μηνη βάση εντός του Πόρτο Καρράς και μπορεί, όμως, να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο της πώλησης του συγκροτήματος.

https://www.newmoney.gr

loading...