Στο τραπέζι η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Σενάρια αύξησης του επιδόματος θέρμανσης κυρίως για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν σε ορεινές περιοχές άρχισε να επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά και τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των καυσίμων και ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, η οποία αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, εξετάζει αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους πληρωμής του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019, ώστε να δοθεί άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι σκέψεις αύξησης του επιδόματος υπήρχαν εδώ και καιρό και μάλιστα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα λέγοντας ότι “εάν εντός του 2019 έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Μεταξύ των αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
1. Η χορήγηση μεγαλύτερων ποσών επιδόματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,16 ευρώ το λίτρο με το συνολικό να αρχίζει από τα 64 ευρώ και να φτάνει τα 400 ευρώ.

2. Η αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3. Η χορήγηση των ποσών του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους και όχι από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Με πληροφορίες από εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

loading...