Πάπας προς Βαρθολομαίο: «Οι αποκλίσεις μας δεν θα παρακωλύσουν την αποστολή μας»

Με επιστολή του ο Πάπας Φραγκίσκος, περιέγραψε τις σκέψεις του για την πορεία του Χριστιανισμου, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην δημοσιότητα έδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το γράμμα του Πάπα Φραγκίσκου, από τις 30 Αυγούστου, με αποδέκτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπου του περιγράφει τις σκέψεις του, που τον οδήγησαν στην απόφαση να δωρίσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λείψανα του Αγίου Πέτρου. Σήμερα, εξάλλου και η τηλεόραση του Βατικανού έκανε θέμα τα λείψανα του Αγίου Πέτρου τιτλοφορώντας το σχετικό ρεπορτάζ: «Τα λείψανα του Αγίου Πέτρου δώρο για την ενότητα της Εκκλησίας».

Στις 30 Ιουνίου, την επομένη της Θρονικής γιορτής της Εκκλησίας της Ρώμης, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δώρισε μια λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Πέτρου. Είναι η πρώτη φορά που λείψανα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης βγαίνουν εκτός του Βατικανού, με ό,τι συμβολισμό μπορεί να έχει αυτή η κίνηση.

Αφού εξιστορεί πώς και που βρέθηκαν τα λείψανα, σε ανασκαφές το 1939 κάτω από την μεγάλη Αγία Τράπεζα στην βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην δωρεά των λειψάνων.

«Καθώς αναλογιζόμουν την αμοιβαία αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε μαζί προς την πλήρη κοινωνία και ευχαριστήσαμε τον Θεό για την πρόοδο που έγινε ήδη από τότε που οι σεβαστοί μας προκατόχους συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ πριν από πενήντα χρόνια, σκέφτηκα το δώρο που έδωσε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας στον Πάπα Παύλο VI: μια εικόνα που απεικονίζει τους αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα να αγκαλιάζονται, ενωμένοι με πίστη και αγάπη στον κοινό τους Κύριο. Αυτή η εικόνα που βρίσκεται σήμερα στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, έχει γίνει για εμάς ένα προφητικό σημάδι της αποκατάστασης αυτής της ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών μας στην οποία προσβλέπουμε και για την οποία προσευχόμαστε και δουλεύουμε. Ως εκ τούτου, στην ειρήνη που γεννήθηκε από προσευχή, ένιωσα ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να τοποθετηθούν μερικά θραύσματα των λειψάνων του Αποστόλου Πέτρου δίπλα στα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος τιμάται ως ο πνευματικός ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στην χριστιανική ενότητα και το μέλλον της οικογένειας. «Η ένωση των λειψάνων των δύο αδελφών Αποστόλων (σ.σ.να) μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μόνιμη υπενθύμιση και ενθάρρυνση ότι, σε αυτό το συνεχιζόμενο ταξίδι, οι αποκλίσεις μας δεν θα παρακωλύσουν πλέον την κοινή μαρτυρία μας και την αποστολή μας του ευαγγελισμού στην υπηρεσία της ανθρώπινης οικογένειας που σήμερα μπαίνει στον πειρασμό να οικοδομήσει ένα καθαρά κοσμικό μέλλον, ένα μέλλον χωρίς τον Θεό».

Την Κυριακή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ταξιδέψει στην Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο της Εταιρίας Κανονικού Δικαίου. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ρώμη ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

loading...