Όταν ο Α. Σαμαράς έριξε «πόρτα» στους Άγγλους που παρακαλούσαν να μας δανείσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα


Μπορεί να μην έχουμε και τις καλύτερες μνήμες από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είχε εθνική στάση. Ο λόγος για την υπόθεση των Γλυπτών του Πσρθενώνα, που ο Έλγιν έκλεψε και οι Βρετανοί παρακρατούν χωρίς σκέψη.

Η ιστορία που υπενθυμίζουμε είναι ενδεικτική του μεγάλου ατοπήματος που έπεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά στην πραγματικότητα του ανθρώπου που τον παρέσυρε να ανακοινώσει και μάλιστα με συνέντευξη την πρόθεσή του να ζητήσει ως… δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον Τζόνσον, στο πλαίσιο των εορτασμών του 2021.

Ήταν το  2009 και στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά, που είχε παραλάβει από τον Μιχάλη Λιάπη. Τότε  το Βρετανικό Μουσείο είχε προτείνει στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης,  τον τρίμηνο δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μέσω της διευθύντριας Επικοινωνίας του μουσείου, Χάνα Μπόλτον.

Ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στο Μιχάλη Λιάπη και τη σκυτάλη παρέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.  Τότε η διαχρονική θέση των Υπουργών Πολιτισμού αλλά και του Αντώνη Σαμαρά που έστειλε την απάντηση ήταν πως μία τέτοια κίνηση «θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Και αυτό όταν μας παρακαλούσαν οι Βρετανοί να τα δανειστούμε. Η τότε κυβέρνηση είχε την εξυπνάδα να καταλάβει τι παιζόταν από την… αθώα πρόταση του Βρετανικού Μουσείου περί δανεισμού. Δέκα χρόνια μετά είναι δυνατόν να στήνουμε μόνοι μας παγίδα στους εαυτούς μας και στην πατρίδα και να ζητάμε να μας δανείσουν τα Γλυπτά αναγνωρίζοντας εμμέσως ιδιοκτησιακό καθεστώς στους κλέφτες;

Απορούμε γιατί ο Μητσοτάκης δεν συμβουλεύθηκε τον Αντώνη Σαμαρά ή έστω τον Τασούλα πριν διαπράξει την μέγιστη γκάφα…
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :