Ο δήμαρχος Σμύρνης χορεύει συρτάκι με την Ελληνίδα πρόξενο και ξεσηκώνουν!

Πολιτιστική βραδιά με ελληνική και τουρκική μουσική και τραγούδια διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη (26 Σεπτεμβρίου) στην πόλη Seferihisar με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη. Διοργανωτές ήταν ο δήμος Seferihisar (Σιβρισάρι) και η Teos Marina, η οποία συνδέει ακτοπλοϊκώς τη Σμύρνη με το Καρλόβασι της Σάμου από το 2016.

Παρών και ο δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, ο οποίος εξήρε τη σημασία της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στο… χορό. Η εθνικιστική ρητορική που πολλές φορές χρησιμοποιεί κατά της Ελλάδας το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται (με την αμφισβήτηση 18 νησιών του Αιγαίου κλπ.) δεν εμπόδισε το νέο δήμαρχο Σμύρνης να χορέψει ακόμη και… συρτάκι μαζί με την Ελληνίδα Γενική Πρόξενο στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τους δεσμούς των δύο χωρών όχι μόνο σε πολιτιστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Ο Τουντς Σογιέρ υπογράμμισε ότι «οι θάλασσες δεν χωρίζουν, αλλά ενώνουν. Θα εργαστούμε ακόμη περισσότερο για να ενισχύσουμε τη γέφυρα φιλίας που έχουμε δημιουργήσει με την Ελλάδα, γιατί το έχουμε ανάγκη». Η μεγάλη επιτυχία του Τουντς Σογιέρ στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου μαζί με του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και του Μανσούρ Γιαβάς στην Άγκυρα αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα παράλια του Αιγαίου.

Η Γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αργυρώ Παπούλια, από την πλευρά της αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους πολίτες του Σεφερίχισάρ και της Εφέσου με τους πολίτες της Σάμου, ενώ υπενθύμισε ότι ο Τουντς Σογιέρ, πρώην δήμαρχος του Σεφερίχισάρ (Σιβρισάρι), ήταν ο πρώτος Τούρκος δήμαρχος που έστειλε συλλυπητήρια επιστολή για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι και λίγους μήνες μετά με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση έξω από τη Σμύρνη προς τιμή των θυμάτων της τραγωδίας.


Στην εκδήλωση στο Σεφερίχισάρ (Σιβρισάρι) συμμετείχε μουσικο-χορευτικό συγκρότημα από τη Σάμο, ενώ παρέστησαν και αρκετοί πολίτες από το Καρλόβασι.
Οι τρεις ακτοπλοϊκές γραμμές που λειτουργούν όλο το χρόνο μεταξύ Σάμου και Σμύρνης (και περιχώρων της) έχουν ενισχύσει αρκετά τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις των τουρκικών παραλίων όχι μόνο με τη Σάμο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Γι’ αυτό και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Σμύρνης είναι το μόνο που έχει αυξήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των θεωρήσεων (visa), προσφέροντας σημαντικά στην οικονομική ενίσχυση των ελληνικών νησιών.

loading...