Ελληνικά παρατσούκλια: Ποιους λέμε Γκάτζους και ποιους Παγουράδες;

Στην Ελλάδα ανέκαθεν δημιουργούσαμε παρατσούκλια για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα κάθε περιοχή έχει τα δικά της ψευδώνυμα.

Πέραν των κλασικών «στην Αθήνα οι Αθηναίοι, στη Σπάρτη οι Σπαρτιάτες», υπάρχουν και άλλα πιο χαρακτηριστικά και εντελώς αντιπροσωπευτικά των διαφόρων πόλεων.

Κέρκυρα – Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες: Παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλα γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες είναι άγνωστο από που βγαίνει.

Θεσσαλονίκη – Καρντάσια: Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά επεφτε πολυ δούλεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη! Οι θεσσαλονικείς είναι επίσης γνωστοί ως μπαγιάτηδες και ως παυλοκαταραμένοι.

Κοζάνη – Σούρδοι: Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι – κοινώς ποιούσαν τη νήσσαν – όταν φυσικά δεν τους συνέφερε.

Πτολεμαΐδα – Καϊλαριώτες: Η Πτολεμαϊδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά όταν έβρεχε ήταν ένα χωριό γεμάτο λάσπες.

Έβρος – Γκάτζοι ή Γκάτζολοι: Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ λέγεται και Γκάτζος Εξπρές.

Ιωάννινα – Παγουράδες: Παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν και καλά το μαγικό νερό!

Ρόδος – Τσαμπίκοι: Από το γνωστό τοπικό όνομα.

Κως – Μπόχαλοι: Προέρχεται από την τοπική διάλεκτο στην οποία το μπουκάλι το λένε μποχάλι.

Λάρισα – Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα: Οι Λαρισαίοι λέγονται έτσι λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ’ το τοπικό προϊόν.

Βόλος – Αυστριακοί: Kυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:

loading...

1 thought on “Ελληνικά παρατσούκλια: Ποιους λέμε Γκάτζους και ποιους Παγουράδες;

  1. Δεν γινεται δεν βγαινει δεν παει αλλο το πραγμα…γινονται τοσα και τοσα και χωρις παι τρελα τι να κανεις εδω μεσα? τουλαχιστιν εβγαινε εδω εδινε καποιο χρωμα καποια οσμη τωρα? τιποτα σιγη μαρασμος. Αληθεια ειναι!

Comments are closed.