Χωρίς διερμηνείς η υπηρεσία Ασύλου λόγω πολύμηνης καθυστέρησης των δεδουλευμένων

Η μη κυβερνητική οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» έκανε γνωστό ότι αναστέλλεται η παροχή διερμηνείας στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Οφείλονται επτά μήνες δεδουλευμένα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υποστηρίζει ότι θα γίνει εξόφληση μέσα στην εβδομάδα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» αναφέρεται  η αναστολή αυτή στην Υπηρεσία Ασύλου αποφασίστηκε «λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων» που φτάνει τους επτά μήνες.

Να σημειωθεί πως η διερμηνεία καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, να κατανοήσουν το επείγον της κατάστασης και να προβούν στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων για την αποπληρωμή των οφειλόμενων». Αναφέρει ακόμα ότι κατ’ εξαίρεση η οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει διερμηνεία στα γραφεία ασύλου που βρίσκονται στα νησιά πρώτης υποδοχής «ευελπιστώντας στην άμεση επίλυση του ζητήματος».

Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι πολιτικές οι ευθύνες, αλλά η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις κρατικές υπηρεσίες είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρώπων που να γνωρίζουν τη διαχείριση των προγραμμάτων. Χρειάζεται συνεργασία και διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών για την επίλυση του ζητήματος».

Από την άλλη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποδίδουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και υπογραμμίζουν ότι σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε την απόφαση που χρειάζεται (Ειδική έκθεση αναγκαιότητας και νομιμότητας δαπάνης) για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού. Εκτιμούν, εξάλλου, ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Η ομάδα διερμηνείας της ΜΕΤΑδρασης αποτελείται από 350 διερμηνείς σε 43 γλώσσες, οι οποίοι συντρέχουν αιτούντες άσυλο είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης σε 25 γραφεία ασύλου σε όλη την Ελλάδα.

loading...