Μπόρις Τζόνσον: Δεν είπα ψέματα στη βασίλισσα για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Κατηγορηματικά αρνείται ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την αναστολή του κοινοβουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον επανήλθε στο θέμα έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του εφετείου της Σκωτίας, το οποίο έκρινε παράνομη την απόφαση της αναστολής.

Η νέα κυβέρνηση του Τζόνσον έχει τονίσει πολλές φορές ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, επειδή είναι ανάγκη να προτάξει σημαντικά νομοσχέδια και γι’ αυτό πρέπει η Ομιλία της βασίλισσας να πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η «Guardian», η αναστολή των πέντε εβδομάδων συνιστά τη μεγαλύτερη των τελευταίων 90 ετών. Η βρετναική κυβέρνηση επικρίθηκε ότι θέλησε να φιμώσει το κοινοβούλιο, προκειμένου να μη βρει εμπόδια στο σχέδιό της για no deal Brexit.

Επισήμως ήταν απόφαση της βασίλισσας εάν θα ενέκρινε ή όχι την αναστολή του κοινοβουλίου, ωστόσο συνταγματικά είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη συμβουλή του πρωθυπουργού της.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου είναι η πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων τής πολύ αμφιλεγόμενης κίνησης της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με το αρχικό σχέδιό του για Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος σήμερα δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα φέρει μία βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. έως την κρίσιμη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου τονίζοντας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους «φίλους».

Πηγή: naftemporiki.gr

loading...