Η τρύπα του όζοντος βρίσκεται στο μικρότερο μέγεθος της από τότε που ανακαλύφθηκε

Στο πιο μικρό της μέγεθος έχει φτάσει η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική από το 1985 όταν και πρωτοπαρατηρήθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δορυφόροι, τα μετεωρολογικά μπαλόνια και τα επίγεια όργανα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, το 2017 ήταν η χρονιά που η τρύπα του όζοντος κατέγραψε τη μεγαλύτερη έκταση από το 1988.

Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, Copernicus, της ΕΕ αναφέρει πως αυτή τη στιγμή το μέγεθος της τρύπας είναι αρκετά κάτω από το ήμισυ της περιοχής, πράγμα που παρατηρήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Oι εμπειρογνώμονες επίσης που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπουν σταθερά επίπεδα όζοντος και μέτρια αύξηση για τις επόμενες μέρες.

Το όζον είναι ένα μόριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου. Είναι παράλληλα υπεύθυνο για το φιλτράρισμα της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο. Το αέριο συνεχώς παράγεται και καταστρέφεται στην ατμόσφαιρα, περίπου 20-30 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Σε μια φυσιολογική ατμόσφαιρα χωρίς ρύπους, αυτός ο κύκλος της παραγωγής και της αποσύνθεσης βρίσκεται σε ισορροπία.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο υπέγραψαν οι κυβερνήσεις το 1987, προσπάθησε να αποκαταστήσει το πρόβλημα απαγορεύοντας την παραγωγή και χρήση των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών.

Ο Ρίτσαρντ Ένγκελεν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας, τονίζει πως η μείωση του μεγέθους είναι ενθαρρυντική, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

loading...