Τελικά είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Διχασμένοι οι επιστήμονες…

«Τουλάχιστον είναι λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα», ήταν μια κοινή επωδός τα πρώτα χρόνια της ζωής του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όχι πια.

Οι γιατροί σε περισσότερες από 30 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δει εκατοντάδες ασθενείς να εμφανίζονται με σοβαρές και μυστηριώδεις ασθένειες των πνευμόνων, καθώς η δημοτικότητα του ατμίσματος εκτοξεύεται. Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι. Και ακόμη παλεύουμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες οδηγούν νέους, υγιείς ανθρώπους σε ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόλις που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα ρύθμισης των ατμιστικών προϊόντων.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Alex Azar δήλωσε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κινείται προς απαγόρευση των ατμιστικών προϊόντων που περιέχουν στοιχεία αρωματισμού, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά μεταξύ των νέων, με τον ίδιο τον πρόεδρο Donald Trump να αποκαλεί το ζήτημα του ατμίσματος «πρόβλημα». Μολονότι η αναγνώριση του προβλήματος και η δέσμευση για ανάληψη δράσης είναι θετικές ενδείξεις, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η τελευταία κρίση δεν θα καταστεί μακροπρόθεσμα ένα ολοένα και διογκούμενο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η FDA ανέλαβε την εποπτεία των ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2016 και ,σύμφωνα με ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστές υποχρεώθηκαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση από την Υπηρεσία, με πρώτη χρονιά σχετικής υποχρέωσης το 2018. Η FDA ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να αξιολογεί τα ατμιστικά προϊόντα, καθώς η κυβέρνηση Trump έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Και η ζημία από την έλλειψη αμεσότητας στη δράση του συγκεκριμένου οργανισμού έχει γίνει ήδη ορατή. Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα μαριχουάνας, τα οποία φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κρίση της υγείας, δεν υπόκεινται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Βουλευτές – γερουσιαστές και νομικοί αντιδρούν στην ξαφνική αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με το άτμισμα ζητώντας μεγαλύτερο περιορισμό επί των ηλεκτρονικών συσκευών πρόσληψης νικοτίνης (η Bloomberg Philanthropies – φιλανθρωπική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από τον Michael Bloomberg, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα καμπάνια ενάντια στο κάπνισμα – άτμισμα στην παιδική ηλικία, προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από το άτμισμα και καλώντας σε απαγόρευση των αρωματισμένων υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου). Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, βέβαια, προτιμούν το πρόβλημα να επικεντρώνεται σε προϊόντα κάνναβης και παράνομα υγρά που πωλούνται εκτός καταστημάτων. Δεδομένων ωστόσο των μεγάλων κενών στις γνώσεις μας σχετικά με τον αντίκτυπο του ατμίσματος στην υγεία και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν, χρειαζόμαστε μια συνολικά «επιθετική» προσέγγιση.

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτής της αναδυόμενης κρίσης είναι η αβεβαιότητα. Μια ανασκόπηση 53 πρόσφατων περιπτώσεων στο Ουισκόνσιν και το Ιλινόις που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην New England Journal of Medicine διαπιστώνει ότι το 94% όσων νόσησαν ήταν κυρίως νέα και υγιή άτομα, ενώ το 32% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς – το 84% των ερωτηθέντων – ανέφεραν ότι εισέπνευσαν THC, το κύριο ψυχοτρόπο συστατικό της μαριχουάνας. Ένας – δυο παράνομοι τύποι υγρών κάνναβης εμφανίστηκαν σε πολλές απαντήσεις νοσούντων. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς αναφέρουν ότι άτμισαν και προϊόντα νικοτίνης, ενώ λιγότεροι εκ των ασθενών ανέφεραν αποκλειστικά εισπνοή προϊόντων νικοτίνης. Οι γιατροί και οι ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν πως οτιδήποτε, από την εισπνοή ατμών μετάλλου έως βιταμίνης Ε θα μπορούσε να είναι η αιτία της τελευταίας κρίσης, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να εξηγήσει το σύνολο των περιστατικών μέχρι στιγμής.

Τα ελάχιστα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν βρεθεί να περιέχουν τουλάχιστον έξι ομάδες δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών. Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει όταν σε αυτά προστίθεται το THC ή όταν οι ουσίες αυτές θερμαίνονται μαζί και εισπνέονται καθημερινά για μήνες ή χρόνια. Υπήρχαν κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανών καρδιακών προβλημάτων πριν την τρέχουσα κρίση, ενώ η FDA εξετάζει επίσης τις αναφορές ότι το άτμισμα πιθανόν να συνδέεται με κρίσεις επιληπτικού τύπου. Τα κατά κάποιο τρόπο αντισταθμιστικά στοιχεία ότι τα προϊόντα αυτά βοηθούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα κλασικά τσιγάρα είναι περιορισμένα. Το γεγονός, αντίθετα, ότι έχουν εισαγάγει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων σε μια ιδιαίτερα εθιστική και πιθανώς επικίνδυνη συνήθεια είναι αναμφισβήτητο.

Το να ανακαλυφθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στο συγκεκριμένο κύμα ασθένειας πρέπει σίγουρα να αποτελέσει προτεραιότητα, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να σταματήσουν εκεί. Μια πλήρης απάντηση πρέπει να αντιμετωπίσει τέσσερα μεγάλα ζητήματα.

Πρώτον, η FDA πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την επιστημονική επανεξέταση των προϊόντων που διατίθενται νομίμως, δίνοντας επιπλέον έμφαση στην ασφάλεια. Η απαγόρευση των αρωματισμένων προϊόντων θα συμβάλει στην εξάλειψη της «επιδημίας» ατμίσματος μεταξύ των εφήβων, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρότεροι ηλικιακοί περιορισμοί και μια πιο επιθετική καταστολή κατά του παραπλανητικού μάρκετινγκ. Στη συνέχεια, υπάρχει η μαύρη αγορά: συσκευές που αγοράζουν οι άνθρωποι στον δρόμο και υγρά που χρησιμοποιούνται σε αυτές απαιτούν περισσότερη προσοχή. Τέλος, η κρίση αυτή καθιστά ακόμη πιο σαφές ότι τα προϊόντα μαριχουάνας δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενα την απουσία συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Πρόκειται σίγουρα για μια δύσκολη πρόκληση. Ωστόσο, η αναπόφευκτη συνέπεια του να μείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα θα είναι περισσότεροι ασθενείς και περισσότεροι θάνατοι.

capital.gr

loading...