Athens Flying Week: Έκλεψαν την παράσταση τα F-16 και Μirage-2000 της ΠΑ με τους εναέριους ελιγμούς τους! -Βίντεο

Στη μεγαλύτερη αεροπορική γιορτή της Ελλάδας, το Athens Flying Week, στην αεροπορική βάση Τανάγρας, τα μαχητικά F-16 και Mirage-2000 της πολεμικής αεροπορίας έκλεψαν τις εντυπώσεις  με ένα θεαματικό «κυνηγητό».

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την «Patrouille de France», από την Ιορδανία τα «Royal Jordanian Falcons», με τα μονοκινητήρια «Extra 330LX». Το Βέλγιο πιστό στο ραντεβού του έστειλε ένα «F-16» με διακριτικά της απόβασης στη Νορμανδία καθώς φέτος γιορτάζονται τα 75 χρόνια, ενώ η Αυστριακή Πολεμική Αεροπορία ένα «Saab 105».

Μοναδικές στιγμές προσέφεραν για μια ακόμη χρονιά οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, οι οποίοι πραγματοποίησαν εναέριους ελιγμούς με μαχητικά F-16 και M-2000.

Το «γεράκι» της ΠΑ
Το μαχητικό F-16 είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου παντός καιρού με ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε αρχικά από την General Dynamics ως ελαφρύ μαχητικό εναέριας υπεροχής στο πλαίσιο του διαγωνισμού LWF. Ωστόσο μετεξελίχθηκε σε ένα αεροσκάφος με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές του προδιαγραφές.

Η χώρα μας παρέλαβε 40 F-16 Block 30 το 1989, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia I, ενώ το 1997 40 βελτιωμένα F-16 C/D Block 50 παρελήφθησαν με το Peace Xenia IΙ. Κύριος κατασκευαστής των F-16 Block 30 ήταν η General Dynamics που αργότερα ενσωματώθηκε στη Lockheed Martin. Το F-16D είναι η διθέσια παραλλαγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο επιχειρησιακά όσο και για εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αεροσκαφών της παρτίδας παραγωγής Block 30 είναι το ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης, η τοποθέτηση αλεξιπροχώριου και προβολέα νυχτερινής αναχαίτισης. Τα Block 50 έχουν δεχθεί δομικές ενισχύσεις και διαθέτουν ισχυρότερο κινητήρα και βελτιωμένα ηλεκτρονικά σε σχέση με τα Block 30.

Το μαχητικό Μ-2000
Το Mirage 2000 είναι Γαλλικής κατασκευής μονοθέσιο, μονοκινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού.

Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση «Talos,» με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM.

Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων. Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέχρονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με τη χρήση πυραύλων AM-39 EXOCET.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.

Δείτε το βίντεο με τα δύο μαχητικό να «κυνηγιούνται» στον αέρα:

πηγή: onalert.gr

loading...