Ένοχοι 7 κατηγορούμενοι για τα “θαλασσοδάνεια” της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου

Ποινές κάθειρξης και φυλάκισης κατά περίπτωση για επτά από τους δέκα κατηγορούμενους για το σκάνδαλο με τα “θαλασσοδάνεια” της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου.
Στην πρωτόδικη απόφαση που ελήφθη ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης για τα όσα διαδραματίστηκαν την διετία 2004-05 και είχαν αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της τράπεζας, καταδικάσθηκαν ο δανειολήπτης και ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας (η Εισαγγελέας πρότεινε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή αυτή της κάθειρξης και η οποία είναι έξι έτη).

Ακόμη δυο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων ο καθένας (φυλάκιση τεσσάρων ετών πρότεινε ο εισαγγελέας). Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης δυο ετών ο καθένας (η Εισαγγελέας πρότεινε την ίδια ποινή).

Να σημειωθεί πως για την καταδίκη των πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία πρότεινε την αθώωσή τους.

Στο σύνολο των καταδικασθέντων αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου ή σύννομου βίου. Μάλιστα στους τρεις που καταδικάστηκαν με τις μικρότερες ποινές αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της συνεργασίας τους με τις αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες για τα “θαλασσοδάνεια” της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου κατηγορούντο για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης κατηγορείτο ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από κει πέρα αθωώθηκαν τρεις κατηγορούμενοι. Ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Λήμνο, η σύζυγος του δανειολήπτη και ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Τράπεζας.  Να σημειωθεί πως δυο ακόμη κατηγορούμενοι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Α’ αντιπρόεδρος έχουν φύγει από τη ζωή.

Η δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν η πρώτη από τις υποθέσεις που αφορούν την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα. Ακολουθούν άλλες δυο, στη μία εκ των οποίων δικάζονται 60 άτομα ως κατηγορούμενοι .

loading...