Το Μοναδικό χρυσό βιβλίο του 600 π.Χ. ευρέθη στον Στρυμόνα!

Μεγάλο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητος η κοιλάδα, με κέντρο την Αμφίπολη!

Γράφει o Γιώργος Λεκάκης  

Κανείς επίσημος έως σήμερα δεν έχει πει την αλήθεια για το πόσο σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο ήταν η κοιλάδα του Στρυμόνος, με κέντρο την Αμφίπολη.  Κατά καιρούς έχω πει και έχω γράψει πως το Μνημείο του Καστά δεν είναι «ταφικό» αλλά σύνθετο (και) Βιβλιοθήκη(*). Άλλωστε τα χρυσά πλακίδια με κείμενα των γνωστικών που βρέθηκαν εκεί, το επιβεβαιώνουν…
Αλλά αρχαιολόγοι, ανασκαφείς, καθηγητάδες και ιστορικοί και έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» από την Ιστορία της Θράκης…
Θα υπενθυμίσω, πως το μοναδικό βιβλίο – ίσως και το παλαιότερο γνωστό βιβλίο, αφού έχει χρονολογηθεί περίπου στο 600-500 π.Χ.! – που εκτίθεται από το 2003 στο βουλγαρικό Εθνικό Μουσείο Ιστορίας στην Σοφία, ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια κατασκευής δρόμου και καναλιού, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.
Το μικρό χειρόγραφο, ηλικίας μεγαλύτερης των 2,5 χιλιετιών, ανακαλύφθηκε το… 1943, σε τάφο, κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα, στην ΝΔ. Βουλγαρία, τμήμα της αρχαίας Θράκης.
Αλλά ο «ευρετής» του, το εδώρισε στο μουσείο, μόλις το 2003, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.  Λέγεται ότι ήταν άνδρας ηλικίας 87 ετών, και ζούσε στα Σκόπια…
Το κείμενο είναι ίσως στην «χαμένη» και αινιγματική ετρουσκική γλώσσα.  Αποτελείται από 6 σελίδες (5 Χ 4,5 εκατ.) από φύλλο χρυσού 23,82 καρατίων!  Η βιβλιοδεσία του στερεώνεται με χρυσά δακτυλίδια!  Οι σελίδες είναι και εικονογραφημένες.  Καλύπτουν το κείμενο με εικόνες πολεμιστών, ενός ιππέα, μιας σειρήνας και μιας λύρας – καθαρότατα θρακικά σύμβολα-θέματα. Αυτά τα 6 φύλλα πιστεύεται ότι είναι τμήμα έργου, που περιλαμβάνει πολλές περισσότερες σελίδες, είπε η Elka Penkova, η οποία ηγείται της αρχαιολογικής υπηρεσίας του μουσείου.  Υπάρχουν περίπου 30 παρόμοιες σελίδες γνωστές στον κόσμο, είπε η κ. Penkova, «αλλά δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ένα βιβλίο».  Η αυθεντικότητα του βιβλίου έχει επιβεβαιωθεί από δύο εμπειρογνώμονες στην Σόφια και το Λονδίνο, αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ.
Οι Ετρούσκοι – ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαίους λαούς της Ευρώπης, τρωικής καταγωγής, άρα ελληνικό φύλο – πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει από την αρχαία Λυδία, η οποία ήταν στην σύγχρονη Δυτική Τουρκία, και εγκαταστάθηκαν στην βόρεια και κεντρική Ιταλία, περίπου το 1.000 π.Χ. Αφανίσθηκαν από τους Ρωμαίους κατακτητές του 4ου αι. π.Χ., αφήνοντας λίγα γραπτά αρχεία, αλλά πολλά μνημεία και έργα τέχνης, για να τους θυμάται ο κόσμος.

Πηγή: xronos.gr, amfipolinews

loading...