6 Σεπτεμβρίου 1955: Η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του…

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
Στο βάθρο του Ελληνικού μνημείου που βρίσκεται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν – Γκούζεν (Konzentrationlager Mauthausen – Gusen) της Αυστρίας, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 3.700 Έλληνες κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, είναι χαραγμένη η φράση «Εμείς που θανατωθήκαμε εδώ, μην μας ξεχνάς γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του».

Πράγματι, η λήθη του κακούείναι ουσιαστικά η άδεια για την επανάληψή του. Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, οι απανταχού της γης Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, δεν θα ξεχάσουν ποτέτο φονικό πογκρόμπου εξαπέλυσαν, την νύχτα της 6ηςΣεπτεμβρίου 1955, οργανωμένες ομάδες του Τουρκικού παρακράτους, με την αρμονική συνεργασία της Τουρκικής κυβέρνησης και την ένοχη σιωπή των μεγάλων συμμάχων μας, εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Όχι βέβαιαγια να καλλιεργήσουμε το μίσος απέναντι στους γείτονες που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, αλλά γιατί όπως έγραφε -μεταξύ άλλων- ο βραβευμένος Ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης στις 15 Σεπτεμβρίου 1955 (Νέα Εστία Τεύχος 677, σελίδα 1184):

….Οι μέρες του Σεπτεμβρίου του 1955 μας γυρίζουν στις μέρες του 1922. Βλέπουμε τώρα πως είχαμε λάθος λέγοντας πως απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο γίνεται άνθρωπος. Όχι, φαίνεται πως δεν γίνεται. Γι΄ αυτό από τη σκοπιά τούτη εδώ που εκφράζει το ελληνικό πνεύμα, θέλουμε να πούμε την πικρία μας γιατί απατηθήκαμε.

Θα πρέπει τώρα να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας. Δε θ΄ αποφασίσουμε να διδάξουμε τώρα στα παιδιά μας το μίσος. Αλλά θ΄ αποφασίσουμε πως το χρέος μας, ως Eλλήνων συγγραφέων, είναι αυτό:να ξαναθυμηθούμε πάλι, να μην πάψουμε να θυμόμαστε, να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται…

Τοφονικό πογκρόμπου εξαπέλυσε η Τουρκική κυβέρνηση σε αρμονική συνεργασία με το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας (1) εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης την νύκτα της 6ηςΣεπτεμβρίου 1955, υπήρξε ένας πολύ καλά οργανωμένος τυφώνας που είχε απίστευταανατριχιαστικό απολογισμό, στο σαρωτικό πέρασμα του:

·Χάθηκαντριάντα επτάανθρώπινες ζωές αθώων Ελλήνων χριστιανών (2),

·Τραυματίστηκαν μέσα σε ανείπωτο τρόμο εκατοντάδες ανυποψίαστοι Έλληνες πολίτες και έγιναν εκατοντάδες βιασμοί,

·Κακοποιήθηκαν δεκάδες ορθόδοξοι χριστιανοί κληρικοί,

·Πυρπολήθηκαν73 ορθόδοξες εκκλησίεςμε ταυτόχρονη καταστροφή εικόνων, σκευών και αγιογραφιών ανεκτίμητης ιστορικής αξίας,

·Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές όλα ταΕλληνικά σχολείατης Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο Λύκειο δέχτηκαν την επίθεση ενός μανιασμένου όχλου με απίστευτη σφοδρότητα.

·Πυρπολήθηκαν, καταστράφηκαν ή απλά παραδόθηκαν στο μένος ενός οργανωμένου όχλου4.359 Ελληνικά καταστήματαή επιχειρήσεις καθώς και3.500 χριστιανικά σπίτια.

·Ρημάχτηκαν κυριολεκτικά και καταστράφηκαν ολοσχερώς τα πιεστήρια και τα γραφεία και των τριών ομογενειακών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης.

·21 Ελληνικά εργοστάσιακαταστράφηκαν ολοκληρωτικά και σε όσα βρίσκονταν κοντά στα παράλια του Βοσπόρου, οι μηχανές και τα εργαλεία τους πετάχτηκαν στη θάλασσα.

·110 Ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχείακαταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες.

· ΟιΠατριαρχικοί Τάφοικαι τα σκηνώματα των μεγάλων ευεργετών, τα οποία από το 1850 τοποθετούνται στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, δέχτηκαν την επίθεση ενός αρρωστημένου όχλου που με κανιβαλική μανία έσπαγε τάφους, ξέθαβε οστά νεκρών και τα σκόρπαγε στους δρόμους. Στο μεγάλο Ελληνικό νεκροταφείο του Σισλί ομάδα διαδηλωτών επί ώρες κατέστρεφε τάφους και σταυρούς. Ορισμένοι διαδηλωτές μέσα σε πλήρη παράνοια, έψαχναν πρόσφατους τάφους, ξεθάβοντας νεκρούς προκειμένου να μαχαιρώσουν και να τεμαχίσουν πτώματα!

Οι επίσημες βέβαια Τουρκικές αρχές, με την μοναδική υποκρισία που τους διακρίνει διαχρονικά, έσπευσαν να αποδώσουν τα γεγονότα στους ανύπαρκτους τότε στην Τουρκία «κομμουνιστές».

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης κατατρομοκρατημένος, άρχισε πλέον να ζει καθημερινά μια νέα περίοδο φρίκης με τις ψυχρά οργανωμένες ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης που κορυφώθηκαν το 1964 με τιςμαζικές απελάσεις(3) των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι εγκατέλειψαν όπως-όπως το βιός ολόκληρων γενεών μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες λίγων εικοσιτετράωρων, με μια βαλίτσα στο χέρι και 20 δολάρια Αμερικής!

Σαν ένας από τις δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που έζησαν όλα τα γεγονότα, αξιώθηκα να καταγράψω στο διαχρονικό μου βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία», το οποίο παραμένειεπίκαιρο όσο ποτέ, όλα όσα ζήσαμε στην Βασιλεύουσα πριν εκδιωχτούμε στην φιλόξενη Ελλάδα το φθινόπωρο του 1964, για να ξεκινήσουμε την ζωή μας από την αρχή και το απόλυτο μηδέν.Ολόκληρηη τρίτηΑγγλικήέκδοση του βιβλίου που επανακυκλοφόρησε το 2019 από την πλατφόρμα τηςAmazonβρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο,μέσα στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, ώστε να μπορούν να την διαβάσουν όλοι -ιδίως οι ξένοι, χωρίς καμιά επιβάρυνση. Ελπίζω πως σύντομα θα γίνει και η ανάρτηση ολόκληρου του κειμένου του βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα, ώστε να αποτελεί κτήμα όλων όσων θα ήθελαν να μάθουν την απόλυτα αναγκαία ιστορία μας που δεν διδάσκεται πια στα σχολεία μας, χωρίςκαμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α:Η σημερινή,Ερντογανική Τουρκία, είναιβαθιά διχασμένη. Ο μισός Τουρκικός πληθυσμός εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, κάτω από αφόρητες πιέσεις και περιορισμούς, εναντίον του καθεστώτος και των εξωπραγματικών νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων του, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 47%.

Με σύμμαχο το ακραίο φασίστα Ντεβλέτ Μπαχτσελή, ο Ρ. Τ. Ερντογάν οδηγεί σταθερά την Τουρκία σε εκρηκτικά αδιέξοδα επιχειρώντας να υλοποιήσει τους μεγαλεπήβολους νέο – οθωμανικούς παραλογισμούς του, βουτηγμένος ο ίδιος, η οικογένεια και ολόκληρο το καθεστώς τουμέσα στην διαφθορά.

Ένα μεγάλο μέρος του Τουρκικού πληθυσμού αρνείται πεισματικά να εγκρίνει την «κρυφή ατζέντα» των ισλαμιστών να καθιερώσουν μια απροκάλυπτηισλαμική δικτατορίατων Αδελφών Μουσουλμάνων και να επιδιώξουν με τη βία και το αίμα αθώων νέων ανθρώπων την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας άλλων εποχών που έχει καταρρεύσει προ πολλού.

Τοδυστύχημαείναι πως οι παντουρκιστές και το βαθύ κράτος της Τουρκίας δεν έχουν εδραιωθεί μόνο μέσα στους ακραίους φασίστες του ξεμωραμένου «συγκυβερνήτη» Ντεβλέτ Μπαχτσελή, αλλά σε όλα τα κόμματα που βρίσκονται στο Τουρκικό κοινοβούλιο μεμοναδική εξαίρεσητο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (Halkların Demokratik Partisi – HDP) όλα τα στελέχη και οι ηγέτες του οποίου σαπίζουν στις φυλακές της Τουρκίας με φανταστικές «κατηγορίες». Ακόμα και οι εκλεγμένοι σε δημοτικές εκλογές δήμαρχοι των κουρδοκρατούμενων περιοχών της Τουρκίας, καταργούνται με προεδρικά διατάγματα αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές – παρωδία και διορίζονται έμπιστοι του Τουρκικού καθεστώτος!

Κατά τα άλλα, η Ερντογανική Τουρκία χύνεικροκοδείλια δάκρυαγια δήθεν «καταπίεση» Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων το θρήσκευμα, μέσα στην Ελλάδα και όπου αλλού την βολεύει, χαλώντας τον κόσμο με υποκριτική τέχνη που θα ζήλευαν και πολυβραβευμένοι θίασοι.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, η ίδια η σημερινή Τουρκία, έχει αυθαίρετα φιμώσει εδώ και 48 χρόνιατην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενάντια σε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ενάντια στους νόμους της ίδιας της Τουρκίας. Απλώνει τα αρπακτικά της χέρια στην αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία μη αναγνωρίζονταςνομική προσωπικότηταστο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ένα θρησκευτικό θεσμό που έχει τις ρίζες του στην Πόλη του Κωνσταντίνουδεκαεπτά ολόκληρους αιώνες! Ενεργεί με την φασιστική νοοτροπία του συγκυβερνήτη της σε μια σειρά δεκάδων θεμάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης που απέμεινε εκεί.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία θορυβεί διαρκώς για δήθεν «καταπίεση» μουσουλμάνων σε οποίο σημείο του κόσμου την βολεύει, έχοντας ανακηρυχθεί αυτόκλητος προαγωγός τους και κλείνει τα μάτια στα σημεία και τέρατα που εφαρμόζει η ίδια μέσα στην Τουρκία.

Όπως ακριβώς μια καμήλα που δεν βλέπει καθόλου, μα καθόλου την καμπούρα της…

___________________________________________________________

(1)Σεπτεμβριανά 1955: Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

(2)«Κατάλογος νεκρών» που συνέταξε ο καθηγητής Σπύρος ΒρυώνηςJr, στην σελίδα 677 του μνημειώδους έργου του «Ο Μηχανισμός της Καταστροφής», εκδόσεις Εστία, 2007.

(3) «Οι μαζικές απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964», ντοκιμαντέρ διάρκειας είκοσι λεπτών σε σενάριο Λεωνίδα Κουμάκη και σκηνοθεσία – τεχνική επεξεργασία Γιώργου Κουρμούζα στοhttps://www.youtube.com/watch?v=RFsK0EpVXII

ΠΗΓΗ
INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

loading...