Καραμανλής: Έτοιμο το μετρό, ενιαίο μέχρι το 2023 – Η μομφή ότι γυρνάμε πίσω δεν ισχύει γιατί είμαστε στο σημείο μηδέν στο σταθμό “Βενιζέλος”

“Πρέπει να αποδραματοποιήσουμε λίγο το κλίμα, έχω την εντύπωση ότι καλό είναι οι πολιτικοί να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ακούσουμε τους ειδικούς. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, επικρατεί ένας μύθος αυτή τη στιγμή ότι ο περιβόητος σταθμός Βενιζέλου θα είναι έτοιμος πολύ σύντομα, ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό είχε δηλώσει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο σταθμός Βενιζέλος δεν θα ήταν έτοιμος ούτε το 2024. Να σας θυμίσω ότι αν δεν ολοκληρωθεί όλο το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το 2025 κινδυνεύουμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα και να επιστρέψουμε ακόμα και τα χρήματα που έχουμε πάρει για την κατασκευή του, που θα ξεπεράσει το 1 δισ. Επομένως, εμείς πρέπει να σκεφτούμε με πρακτικούς τρόπους τι μπορούμε να κάνουμε. Είπαμε κάτι που είναι σύννομο και έχει εγκρίνει παλιότερα το ΚΑΣ, έχει επιβεβαιωθεί και με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Λέμε ότι θέλουμε και τα αρχαία να αναδείξουμε και να κάνουμε ένα λειτουργικό μετρό. Αντί να μπούμε σε μια διαδικασία κατασκευής ενός σταθμού που θα στοιχίσει πολλά παραπάνω χρήματα και δεν ξέρουμε αν τεχνικά μπορεί να γίνει, επανερχόμαστε σε μια λύση του 2014, η οποία έλεγε αυτό που γίνεται σχεδόν παντού, να βγουν τα αρχαία και να επανατοποθετηθούν μετά στο σταθμό, όπως έχει γίνει και σε άλλα μετρό της Ε.Ε. και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους ” δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Αντώνη Δελλατόλα.

“Θα είναι έτοιμο το μετρό ενιαίο μέχρι το 2023. Θέλουμε το μετρό να είναι ενιαίο έργο, να μην ξεκινήσει χωρίς τον κεντρικό σταθμό, αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε έξυπνες και γρήγορες λύσεις. Οι λύσεις αυτές είναι σύνθετες, έχουν τεχνικά προβλήματα. Αυτή η σπέκουλα που γίνεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από διάφορους αρχαιολόγους στη Θεσσαλονίκη, δεν βοηθούν το έργο. Εμείς λέμε κάτι απλό: ναι στα αρχαία, ναι στο μετρό και όχι στους μύθους και την εικονική πραγματικότητα και τα εγκαίνια των μουσαμάδων” τόνισε.

“Το κόστος μειώνεται, αντίθετα η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και εντελώς αβέβαια χρονοδιαγράμματα, ήταν αυτή που δημιουργούσε τον κίνδυνο το κόστος του έργου να εκτοξευθεί. Η λύση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να παραμείνουν εκεί τα αρχαία, θα στοίχιζε τουλάχιστον 25-30 εκατ. ακριβότερα και αυτή είναι μια μετριοπαθής προσέγγιση. Ο δικός μας σχεδιασμός όχι μόνο προστατεύει τα αρχαία, αλλά και τα αναδεικνύει και τα καθιστά επισκέψιμα” πρόσθεσε.

“Στο μετρό, στον σταθμό Βενιζέλο αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Η μομφή ότι γυρνάμε πίσω δεν ισχύει γιατί είμαστε στο σημείο μηδέν” σχολίασε.

“Σε μία προηγούμενη συνέντευξή μου είχα κατηγορηθεί γιατί ήμουν αρκετά σκληρός με όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό και στα ΜΜΜ. Δυστυχώς, η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ότι οι υπηρεσίες που σας παρέχουμε είναι πολύ κατώτερες του μετρίου επομένως δεν μας ενδιαφέρει αν πληρώνετε ή όχι. Δυστυχώς τόσο στα λεωφορεία, όσο και στο τραμ αλλά και στο μετρό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες η εισιτηριοδιαφυγή είναι τεράστια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κουλτούρα που υπάρχει, διότι όπως είπε η ακροάτρια σας αισθάνεται μειοψηφία και χαζή που πληρώνει η ίδια το εισιτήριο της. Άμεσα θα αρχίσουν σιγά σιγά οι έλεγχοι. Θα είμαστε σκληροί και απόλυτοι ότι δεν θα δεχθούμε ξανά αυτό το φαινόμενο της απόλυτης μπαχαλοποίησης που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια” είπε ο υπουργός.

loading...