Ένταση στην Ουκρανία και επί προεδρίας V.Zelensky: Το Κίεβο αγοράζει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα «θερμό» μέτωπο κατά της Ρωσίας έξω ακριβώς από τα σύνορά της καθώς επιβεβαιώνεται από Αμερικανούς αξιωματούχους η απόφαση του Κιέβου να προσθέσει στο οπλοστάσιο του 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτήρες αμερικανικής κατασκευής.

Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές η Ουκρανία έχει ζητήσει να αγοράσει περισσότερους πυραύλους Javelin από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς προετοιμαζόμενη για ένα ενδεχόμενο σοβαρού ουκρανορωσικού πολέμου όπου η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ρωσικές τεθωρακισμένες μεραρχίες.

Ο William Taylor, επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RFE / RL ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει τους Javelins από το πρόγραμμα στρατιωτικών πωλήσεων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς, καθώς η βία συνεχίζεται σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερο από 13.000 άτομα.

Οι δηλώσεις του Taylor είναι η πρώτη επιβεβαίωση της πρόθεσης των Ουκρανών για ενίσχυση του αντιαρματικού τους οπλοστασίου.

Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα και το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα παροχής πληροφοριών.

Ο Taylor ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει επισήμως να αγοράσει για πρώτη φορά αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά αυτός και η πρεσβεία δεν διευκρίνισαν τον εξοπλισμό.

Ο Zelensky επιβεβαίωσε στο RFE / RL κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 8 Ιουλίου ότι είχε σταλεί αίτηση στην Ουάσινγκτον, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τα όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που ήλπιζε να αγοράσει.

Από το 2014, η Ουάσιγκτον έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική υποστήριξη ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Τα πυραυλικά συστήματα Javelin που, πιθανώς, να παραδοθούν στην Ουκρανία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου και μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν Κίεβο και Ουκρανία. Το αίτημα αγοράς της Ουκρανίας έρχεται μετά την νίκη Ζέλενσκι επί του πρώην  προέδρου Πέτρο Πόροσενκο στις εκλογές του Απριλίου. Ο νέος πρόεδρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά να σταματήσει τον πόλεμο και δήλωσε ότι θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να το πράξει.

Ο Ζέλενσκι και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά στις 11 Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που είχαν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Πόροσενκο.

Αυτό που κάνει ο Ζέλενσκι είναι η επιθετική διπλωματία. Δηλαδή ετοιμάζεται για πόλεμο αλλά επιθυμεί την αποκλιμάκωση με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.

Πάντως εάν στο Κίεβο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να επαναφέρουν την Κριμαία στην ουκρανική επικράτεια θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Η Κριμαία έχει 90% ρωσικό πληθυσμό με ρωσική εθνική συνείδηση. Από τον Μάρτιο του 2014, πέντε χρόνια πριν δηλαδή, στην Κριμαία διδάσκεται μόνο η ρωσική γλώσσα και υψώνεται η ρωσική σημαία που σημαίνει ότι οι νέες γενιές έχουν επίγνωση μόνο της ρωσικής εθνικής συνείδησης και ότι η περιοχή της ανήκει στην Ρωσική Ομοσπονδία.

loading...