Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Tα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ανέλαβαν την ανακατασκευή τεθωρακισμένων BMP-1


Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν αναπτύξει μία συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στο θέμα των εξοπλισμών.

Σύμβολο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών αποτελεί η δωρεά των 92 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο, τα οποία θα ανακατασκευαστούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, επανελειτουργώντας το εργοστάσιο της Μάνδρας, και η παράδοσή τους στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.

Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα είχαν αποκτηθεί από αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και άλλες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετά τη διάλυσή τους και κάλυπταν την ανάγκη για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Η Αίγυπτος θα πληρώσει για τον αναγκαίο τεχνικό έλεγχο και επαναφορά τους σε λειτουργική κατάσταση.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων:

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

07.08.2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΤΩΝ ΕΑΣ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ/Θ ΟΧΗΜΑΤΩΝ BMP-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Την ανακατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-1 ανέλαβαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, κατόπιν υπογραφής σύμβασης, με την Κυπριακών συμφερόντων εταιρία MI.MA Global.

Τα 92 οχήματα BMP-1 αποτελούν δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, που είχε ως προϋπόθεση η ανακατασκευή να γίνει στην Ελλάδα.

Από την ανακατασκευή θα προκύψουν τουλάχιστον 70 οχήματα σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Η σύμβαση, διάρκειας 26 μηνών, θα εκτελεστεί εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιο Μάνδρας των ΕΑΣ.

Είναι η πρώτη φορά στην πολυετή πορεία τους, που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αναλαμβάνουν έργο αυτού του είδους και η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς:

 Επεκτείνεται η γκάμα υπηρεσιών που δύνανται να προσφέρουν και μάλιστα σε ένα τομέα που παρουσιάσει αυξημένο ενδιαφέρον.

 Επαναλειτουργεί το Εργοστάσιο της Μάνδρας, αναλαμβάνοντας μάλιστα έργο που ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του αλλά και με εκσυγχρονισμό/εμπλουτισμό του εξοπλισμού του.

 Συμβάλει με αξιοσημείωτο ποσοστό στην αύξηση του κύκλου εργασιών των ΕΑΣ, της περιόδου 2019-2021.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΑΣ και Μi.Ma., αφενός διασφάλισε ένα σημαντικό τίμημα για τα ΕΑΣ, αφετέρου κλείδωσε τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλάνου παραγωγής, καθώς αμφότερα τα μέρη ήθελαν να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα έναντι του τελικού αποδέκτη, που είναι η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και φυσικά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις αρχές του φθινοπώρου, θα μεταφερθούν τα πρώτα οχήματα στο εργοστάσιο Μάνδρας, με φροντίδα της Mi.Ma., οπότε και θα εκκινήσει η πιλοτική ανακατασκευή των πρώτων BMP-1, που θα συνεχιστεί με την έγκριση και παραλαβή τους από τις Αιγυπτιακές Αρχές».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πλήρωμα 2 + 11
Μήκος / Πλάτος / Ύψος 6,74 μ / 2,94 μ / 2,15 μ
Βάρος (μάχης) 13.500 κιλά
Χωρ.δεξ. καυσίμων 350 λίτρα
Μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα
Αυτονομία 430 χιλιόμετρα
Ταχύτητα πλεύσης 6-8 χλμ./ώρα
Κάθετο εμπόδιο 0,8 μέτρα
Υπέρβαση τάφρου 2,2 μέτρα
Κινητήρας GMC Detroit Diesel 16V-53, ντήζελ, ισχύς 215 ίπποι
Οπλισμός Πυροβόλο 73 χιλ., συζυγές πολ/λο 7,62 χιλ. ΡΚΤ, Α/Α πολυβόλο 0,50΄΄, Σύστημα καπνογόνων


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :