O Τραμπ σκέφτεται να αγοράσει τη Γροιλανδία

O Ντόναλντ Τραμπ έχει αρκετές φορές ρωτήσει τους συνεργάτες του εάν είναι δυνατό να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από την κυβέρνηση της Δανίας -ένα ενδεχόμενο που διερευνήθηκε τελικά από τον Λευκό Οίκο.
Το αγοραστικό αυτό… ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσαν δύο πηγές, που δεν κατονομάζονται, στο CNNi την Πέμπτη.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «The Wall Street Journal», που αποκάλυψε πως ο κ. Τραμπ είχε εγείρει το θέμα κατά τη διάρκεια συναντήσεων και γευμάτων. Μάλιστα, κατά την εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή τους συνομιλητές του, που απαριθμούσαν τα θετικά και αρνητικά μιας τέτοιας κίνησης.

Δύο πηγές δήλωσαν στην ίδια εφημερίδα πως οι συνεργάτες του Τραμπ ήταν διχασμένοι, με ορισμένους να υποστηρίζουν η κίνηση αυτή είναι μια «έξυπνη οικονομική στρατηγική» και άλλους να κάνουν λόγο για ανόητη παροδική εμμονή.

Το CNNi έχει ζητήσει από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ένα πρώτο σχόλιο για την είδηση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί.

Η Γροιλανδία είναι δανική περιοχή με αυτοδιάθεση και, παρότι γεωγραφικά τοποθετείται στη Βόρεια Αμερική, πολιτικά αποτελεί μέρος της Ευρώπης.

Το νησιωτικό αρκτικό κράτος «φιλοξενεί» την αεροπορική βάση Thule, την βορειότερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ που κατασκευάστηκε το 1951.

Το ραντάρ που βρίσκεται μπορεί να προειδοποιήσει για την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ωστόσο, συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου αναφέρουν πως δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, πηγή δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε κατά τη διάρκεια δείπνου πως άκουσε ότι η Δανία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω της Γροιλανδίας και για αυτό σκέφτηκε να την αγοράσει.

«Τι πιστεύετε;» φέρεται να ρώτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζοντας:

«Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό;».

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επεξεργάζεται την αγορά της Γροιλανδίας.

Παρότι ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν είχε αποφύγει να απαντήσει ευθέως σε ερωτήματα δημοσιογράφων, οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν τη Γροιλανδία το 1946.

Ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών William Seward το1867.

loading...