Ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για δωροδοκία στην υπόθεση Novartis ζητά η εισαγγελέας

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας σχετικά με την υπόθεση της Novartis ζητεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας με διάταξή της θέτει στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν προέκυψε σε βάρος τους καμία ένδειξη περί τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός διαβιβάζει (όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα), μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή τη δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας (κακούργημα).

Ο πρώην υπουργός είχε κληθεί και είχε δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι επί υπουργίας του (την περίοδο Απρίλιος 2011-Μαΐος 2012) εισήχθησαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, κάνοντας λόγο για σκευωρία.

Πολυσέλιδο πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κ. Τουλουπάκη έχει συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα – αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες –  στο οποίο  περιγράφει αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας ως προς το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, αξιολογεί το αποδεικτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της  και καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατά την κρίση της  προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης  για την πράξη της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, με τους εισαγγελείς να αποστέλλουν στη Βουλή το πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει.

H απάντηση του Α.Λοβέρδου

Κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα από την άσκηση δίωξης σε βάρος του για την υπόθεση της Novartis. «Θα νικήσω τους σκευωρούς» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου αναλυτικά:

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις».

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

loading...