«Mega» deal Suzuki – Toyota που ταράζει τα νερά στην αυτοκινητοβιομηχανία

Τις δυνάμεις τους με στόχο να επιταχύνουν την τεχνολογική τους ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν τις σαρωτικές αλλαγές που αναμένονται στη παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ενώνουν η Toyota και η Suzuki.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η Toyota θα καταβάλει στη Suzuki περίπου 96 δισ. γεν (910 εκατ. δολάρια) για να αποκτήσει το 4,94% του μετοχικού κεφαλαίου της Suzuki. Η Suzuki θα αποκτήσει μετοχές της Toyota αξίας περίπου 48 δισ. γεν. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,2% των μετοχών της Toyota, με βάση την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεπεράσουν τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία με την «οικοδόμηση και εμβάθυνση συνεργασιών σε νέους τομείς, ενώ συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστές».

Τόνισαν, ότι θα ενισχύσουν τις τεχνολογίες και τα προϊόντα στα οποία ειδικεύεται η κάθε μάρκα.

Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, την αυτόνομη οδήγηση και την αλλαγές στη κινητικότητα. Η Toyota και η Suzuki δήλωσαν ότι από το 2016 διερευνούσαν μια εταιρική σχέση. Η Toyota επιδιώκει να επεκτείνει την κλίμακα της τεχνολογίας επόμενης γενιάς και στη σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αυτή τη χρονιά θα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τους κινητήρες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις μονάδες ελέγχου ισχύος.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας πιστεύει ότι αυτή η επιλογή της θα την βοηθήσει να μειώσει κατά το ήμισυ τις δαπάνες για τα μελλοντικά ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Suzuki, η οποία ειδικεύεται στη κατασκευή οικονομικών προσιτών μικρών αυτοκινήτων, αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος της επένδυσης για την έρευνα και την ανάπτυξη των αυτοματοποιημένων λειτουργιών οδήγησης. Στη σχετική ανακοίνωση η Suzuki αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει 20 δισ. γεν από το ποσό που θα καταβάλει η Toyota, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης. Με τo υπόλοιπο ποσό θα καλύψει άλλες ανάγκες.

Η Toyota δήλωσε ότι έχει ως στόχο το 2025, το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεών της να καλύπτεται από ηλεκτροκίνητα οχήματα, πέντε χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμά της. Παράλληλα ωθεί τους Κινέζους κατασκευαστές μπαταριών να ανταποκριθούν στην επιταχυνόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

loading...