Golden visa :Ισραηλινοί,Τούρκοι και Κινέζοι αγοράζουν στην Θεσσαλονίκη

128 άδειες διαμονής έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος Golden Visa -Ποιοι, πόσοι και σε ποιες πόλεις επενδύουν

Ισραηλινοί, Τούρκοι και λιγότερο Κινέζοι, αποτελούν την πλειονότητα των επενδυτών που απέκτησαν κατοικία στη Θεσσαλονίκη και άδεια διαμονής, μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Συνολικά από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Εnterprise Greece, έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη 128 άδειες παραμονής σε επενδυτές ακίνητων μέσω της Golden Visa. Οι ισραηλινοί πάντως φιγουράρουν στην πρώτη θέση, την ώρα μάλιστα που στην πανελλαδική κατάταξη για τις top – 10 θέσεις των χωρών που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνονται.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη οι χορηγηθείσες άδειες διαμονής  σε επενδυτές ακινήτων και στα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται σε 375.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν δυνάμει επενδυτές αναζητούν κατοικίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αιχμή του δόρατος την Παλιά και Νέα Παραλία, στο Πανόραμα, αλλά και στην Καλαμαριά. Συνήθως τα ακίνητα για τα οποία καταγράφεται ενδιαφέρον, αλλά πολύ δύσκολα μετουσιώνεται σε αγοραπωλησία, είναι άνω των 100 τμ και άνω των 250.000 ευρώ.

Στην 6η θέση η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη φιγουράρει στην 6η θέση μεταξύ των περιοχών που έχουν δεχτεί τα περισσότερα αιτήματα χορήγησης αδειών διαμονής από επενδυτές ακινήτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα (1.853 άδειες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (1.069), η Παλλήνη (674), ο Πολύγυρος (205), τα Χανιά (162), η Θεσσαλονίκη (128), η Κόρινθος (62), η Κέρκυρα (60), η Ερμούπολη (52), η Λευκάδα (46) και άλλες περιοχές (199).

Σημειώνεται ότι άδεια διαμονής στην Ελλάδα αποκτά ο κάτοικος τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε) και τα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον αγοράσει ακίνητο η αξία του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Πλέον οι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν  Golden Visa και άδειας διαμονής στην Ελλάδα μπορούν να το κάνουν επενδύοντας όχι μόνον σε ακίνητα, αλλά και σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια ή τοποθετώντας μεγάλου ύψους καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Η περίπτωση των Ισραηλινών

Κάθε άλλο παρά άξια απορίας, είναι η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τους Ισραηλινούς καθώς με την πόλη τους ενώνουν συναισθηματικοί δεσμοί, λόγω της παλαιότερης έντονης εβραϊκής παρουσίας σε αυτή. Είναι μια πόλη που αγαπούν, μία πόλη που επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες, μία πόλη στην οποία επενδύουν. Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται από ισραηλινά funds, που αναζητούν την κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία για να διεισδύσουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Πόλο έλξης για τους Ισραηλινούς και όχι μόνον αναμένεται να αποτελέσει και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο εκτιμάται πως θα δέχεται 100.000 επισκέπτες κατ΄έτος. Με το εν λόγω μουσείο η πόλη αποτίει φόρο τιμής στον εβραϊκό πληθυσμό, αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης.

Οι Τούρκοι αναζητούν μία ‘νέα’ πατρίδα

Το αυξημένο πάντως ενδιαφέρον από Τούρκους, εν δυνάμει αγοραστές, αποδίδεται και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και έχει ωθήσει πολλούς να αναζητήσουν μία νέα ‘πατρίδα’. Είναι χαρακτηριστικό πώς στην κατάταξη των επενδυτών μέσω του προγράμματος της Golden Visa, βρίσκονται, πανελλαδικά στην τρίτη θέση.

Πρωτιά για τους Κινέζους

Πρώτοι στην κατάταξη πανελλαδικά είναι οι Κινέζοι με 2.757 άδειες και έπονται η Ρωσία με 428, η Τουρκία με 413, ο Λίβανος (132), η Αίγυπτος (125), το Ιράν (92), η Ουκρανία (85), το Ιράκ (85), η Ιορδανία (69), η Συρία (55) και άλλες χώρες (296). Συνολικά έχουν δοθεί 4.537 άδειες διαμονής στους αγοραστές των ακινήτων, ενώ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους αγγίζουν τις 12.666.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα  ξεκίνησε το 2013 με 21 άδειες κι από τότε υπάρχει διαρκής αύξηση, 444 το 2014, 949 το 2015, 1.532 το 2016, 2.493 το 2017, 3,892 το 2018 και 4.537 μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Επενδύσεις περί το 1,5 δισ. ευρώ 

Εκτιμάται πως πανελλαδικά το συνολικό ποσό που έχουν επενδύσει οι κάτοικοι τρίτων χωρών για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα ανέρχεται, σε περίπου 1,5 δις ευρώ.

Η μέση αξία των ακινήτων που απέκτησαν προκειμένου να αποκτήσουν άδειας διαμονής ανέρχεται σε περίπου 300.000  ευρώ. Την ίδια ώρα σημαντικά ποσά έχουν επενδυθεί από τους ίδιους για ανακαινίσεις, αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, υποθηκοφυλακείων, μηχανικών, σε φορολογία κ.α. Κατά συνέπεια αυτός είναι ένας κύκλος χρηματοοικονομικών ροών που αυξάνει το εισόδημα πολλών επαγγελματιών που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων αλλά και τα έσοδα του κράτους.

Πηγή: https://www.voria.gr/

loading...