«Πυρετός» επαφών για τον East Med: Στόχος η υπογραφή τετραμερούς διακρατικής – Αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον των Ιταλών

Με ορμή και αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον τον Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη «πυρετός» επαφών για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον East Med, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί και διάσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ο αγωγός East Med αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των επερχόμενων ενεργειακών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε χώρες που έχουν μείνει εκτός, όπως η Τουρκία, αλλά και εντός των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών.

Με στόχο την υπογραφή τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, πυκνώνουν οι διπλωματικές κινήσεις και εκδηλώνεται η ενεργή στήριξη τόσο των Βρυξελλών όσο και της Ουάσιγκτον για ένα έργο που έχει σχεδιαστεί προκείμενου να μεταφέρει το αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης.

Έτσι, στις 6 και 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, της Κύπριου Γιώργου Λακκοτρύπη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την Ενέργεια κ. Φράνσις Φάνον.

Ο κ. Φάνον βρίσκεται από χθες σε περιοδεία στην περιοχή, με πρώτη επίσκεψη στη Βηρυτό, κατόπιν το Αμάν της Ιορδανίας και τελευταίο σταθμό την Αθήνα, σύμφωνα με το worldenergynews.gr.

Η διυπουργική συνάντηση της Αθήνας θα έχει δυο σκέλη:

Κατ’ αρχήν μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας και τη δεύτερη ημέρα με τη συμμετοχή του κ. Φάνον και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των διασκέψεων «3+1», όπου το «1» αναφέρεται στην παρουσία αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που πλέον παρακολουθεί πολύ στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο, με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας των χωρών αλλά και τη προετοιμασία για τη διακρατική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας για τον αγωγό East Med.

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διακρατική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο κάτι το οποίο δεν συνέβη καθώς μεταξύ των άλλων εκφράζονταν επιφυλάξεις από την ιταλική πλευρά.

Τον περασμένο Μάρτιο η ιταλική κυβέρνηση φάνηκε να «παγώνει» τις διαδικασίες για τον East Med όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας ζήτησε την κατάρτιση νέας περιβαλλοντικής μελέτης, μετά τις αντιδράσεις διαφόρων οικολογικών οργανώσεων για το έργο.

Πάντως το τελευταίο διάστημα και μετά τις Ευρωεκλογές το ενδιαφέρον των Ιταλών για τον αγωγό φαίνεται να έχει αναζωπυρωθεί.

Προ ολίγων ημερών ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε στο Κάιρο, με τους ομολόγους του από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο του Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Και στη συνάντηση αυτή ήταν παρών και ο κ. Φάνον, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την υπόθεση. Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι ισχυρό.

Ο κ. Χατζηδάκης στο Κάιρο όπου συμμετείχε στο Φόρουμ για το αέριο, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του, ενώ χθες (31/7) συναντήθηκε στην Αθήνα με την πρέσβη του Ισραήλ κα. Irit Ben-Abba και είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Steinitz.

Ο αγωγός αερίου East Med, ένα έργο της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, προβλέπεται να μεταφέρει αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία, με προοπτικές σύνδεσης και προς τη ΝΑ Ευρώπη.

loading...