Ο ομογενής που φτιάχνει σταυρούς για τα θύματα ενόπλων επιθέσεων

Δεκάδες χιλιάδες σταυρούς έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια ο ομογενής Γκρεγκ Ζάνης (Greg Zanis) στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, όντας θύματα ένοπλων επιθέσεων.

Όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυκας, το 2016 ήταν στο Ορλάντο στο μακελειό του Pulse Night Club και λίγο πάνω από ένα χρόνο έπειτα μετέβη στο Sutherland Springs του Τέξας. Ηταν επίσης στο Λας Βέγκας, το 2017 για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων που προκάλεσε ένοπλος πυροβολώντας κατά θεατών συναυλίας.

Ο κ. Ζάνης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο Ελ Πάσο, θέλοντας να συλλυπηθεί τους συγγενείς και φίλους που έχασαν αγαπημένους τους, ενώ επόμενος σταθμός είναι το Οχάιο.

Ο ομογενής είναι πλέον επικεφαλής της οργάνωσης «Crosses for Losses» (Σταυροί για Απώλειες), η οποία ξεκίνησε τη δράση της το 1997 και η πρώτη παρουσία της σε περιστατικό πυροβολισμών ήταν στο Columbine, έγραψε η κ. Annette Garcia της Spectrum News.

Οδήγησε 22 ώρες από το Σικάγο στο Ελ Πάσο με έναν φίλο του, όταν άκουσαν για το τραγικό περιστατικό και μαζί θα πάνε έπειτα στο Ντέιτον του Οχάιο.

Αυτά τα άσχημα νέα «σε κάνουν να μην θες να σηκωθείς από το κρεββάτι σου το πρωί», δήλωσε ο κ. Ζάνης στην κ. Garcia.

O Γρηγόρης -Γκρεγκ- Ζάνης είναι 68 ετών, συνταξιούχος ξυλουργός, και έφτιαξε τον πρώτο του σταυρό 20 χρόνια πριν όταν έχασε τον πατριό του, ο οποίος δολοφονήθηκε.

«Αυτό άλλαξε τη ζωή μου», ανέφερε.

«Ο πρώτος μου σταυρός ήταν για κάποιον που αγαπούσα. Και όταν έβαλα αυτούς τους σταυρούς εκεί, είχα στο νου μου και την προσωπική μου απώλεια», είχε δηλώσει στο «AP» μετά το μακελείο του Λας Βέγκας όταν βρέθηκε να τοποθετεί εκεί 58 λευκούς σταυρούς.

Γεννήθηκε στο Σποκέιν, της Ουάσιγκτον, το 1950 από έναν Ελληνορθόδοξο ιερέα και από την Ελληνίδα μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, ανέφερε η «Chicago Reader».

Ο ίδιος πέρασε την παιδική του ηλικία στο Νάσβιλ. Οι γονείς του μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι και γι’ αυτό δυσκολεύτηκε να μάθει την αγγλική γλώσσα. Ο πατέρας του ίδρυσε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην πόλη της Αουρόρα.

Τι είπε o Γκρεγκ Ζάνης στο KENS5

Για τον κ. Ζάνης έγραψε και ο κ.Adi Guajardo στο KENS5, φιλοξενώντας δηλώσεις του ομογενή.

«Πιθανώς δεν γνωρίζεται ότι είμαι ο άνθρωπος που το κάνει αυτό σε κάθε ανθρωποκτονία από το Columbine», είπε. «Είχαμε την ‘επέτειο’ 20 χρόνων και απλά όλο αυτό δεν σταματά».

Το πρωινό της Δευτέρας τοποθετούσε τους σταυρούς, έχοντας προσεκτικά γράψει τα ονόματα των θυμάτων.

«Είναι λυπηρό αυτό που κάνω εδώ. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα γυρίσω σπίτι και θα κοιτάξω τι έχετε γράψει πια», δήλωσε.

Είχε το δικό του μήνυμα προς την πενθούσα κοινότητα του Ελ Πάσο: Μοιραστείτε αγάπη και αγκαλιαστείτε σε τραγικές στιγμές όπως αυτή. «Θέλω να ξέρετε στο Ελ Πάσο εδώ, είστε η οικογένειά μας. Θα έρθετε πιο κοντά όπως ποτέ άλλοτε. Οχι μόνο ως προς τα θύματα…που είναι η οικογένειά σας σήμερα».

loading...