Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΑΪΚΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ Η ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ IΧΩΡΑΣ


(Κυρήνη, η μεταφορά των Δελφών στην Αφρική)

Κυρήνη, η ελληνική αποικία της Λιβύης

Την Κυρήνη ίδρυσαν Δωριείς άποικοι από τη Θήρα το 631 π.Χ. Τον χώρο της Αγοράς περιβάλλουν επιβλητικά ερείπια στοών και βωμοί θεών.

Στα ΝΑ της βρίσκονται δημόσια κτίρια, επιβλητικές οικίες με μεγάλες περίστυλες αυλές, με ψηφιδωτά και μαρμαροθετήματα.
Στα ΒΔ της Αγοράς, η Ιερά οδός οδηγεί στην Ιερή Πηγή και το Τέμενος του Απόλλωνα, αφού περάσει από το Νυμφαίο.

 Ο ναός του Απόλλωνα γειτονεύει με άλλους ναούς. Μπροστά του, αρχαία κρήνη εικονίζει τη νύμφη Κυρήνη να πνίγει λιοντάρι ενώ η Αφρική τη στεφανώνει. Λίγο ανατολικότερα βρίσκεται ένα από τα τέσσερα θέατρα της Κυρήνης. Το νεκροταφείο της, μήκους 5 χλμ., είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου.

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
(με στοιχεία από την Society for Libyan Studies)

Η Λιβύη απασχολεί τους τελευταίους μήνες ξανά την επικαιρότητα από την στιγμή που ο στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ξεκίνησε, στις αρχές Απριλίου, την επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Εδώ και οκτώ χρόνια, η ιδιαίτερη αυτή βορειοαφρικανική χώρα έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή, εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης, του καθεστώτος Καντάφι. Οι αντίπαλοι σήμερα είναι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) και οι ισοδύναμες σχεδόν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του Κογκρέσου της Τρίπολης.

Το αδιέξοδο φαίνεται αυτή την στιγμή πλήρες και οι περιφερειακές δυνάμεις υποδαυλίζουν την κατάσταση συνεχώς. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και οι Σαουδάραβες είναι στο πλευρό του Χάφταρ για να περιορίσουν την επιρροή των ισλαμιστών. Αντίθετα, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης και τον φιλοκυβερνητικό στρατό, ο οποίος αποκλείει κάθε πιθανότητα συμβιβασμού.

Ο ίδιος διχασμός παρατηρείται και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Γαλλία και η Ρωσία στηρίζουν αναφανδόν τον Χάφταρ, σε αντίθεση με τους Βρετανούς και τους Ιταλούς, που ζητούν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διασωθεί το καθεστώς της Τρίπολης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατάνε μια μεσοβέζικη στάση και ζητούν περισσότερο χρόνο στον ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, αν και κλίνουν υπέρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ο κίνδυνος της διχοτόμησης, ίσως και τριχοτόμησης, της χώρας είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο. Η διαμάχη ανάμεσα στην ανατολική Λιβύη και την δυτική παραμένει πιο ζωντανή από ποτέ. Όπως λέει ο Μοχάμεντ Μπεν Γκούζι, αναλυτής της λιβυκής πραγματικότητας, όλες οι πλευρές αναζητούν κάποιον πολιτικό μανδύα για να δικαιολογήσουν την αρπαγή της εξουσίας και του μεγάλου πλούτου της Λιβύης, όπως της περιοχής της «Πετρελαϊκής Ημισελήνου».

Όμως, πίσω από το χάος που προκάλεσε η αποτυχημένη πολιτική των Δυτικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ μετά το 2011 -και ιδιαίτερα κατά την θητεία στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα- με τις απανωτές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, κρύβονται οι φόβοι σχετικά με την ασφάλεια μιας ιδιαίτερης ιστορικής κληρονομιάς. Οι θησαυροί της Λιβύης -όπως εκείνοι της Συρίας και του Ιράκ- δεν είναι ευρέως γνωστοί στην Ευρώπη, αλλά η απώλειά τους θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, τονίζει η Susan Walker, πρόεδρος της Εταιρείας Λιβυκών Σπουδών, που συνδιευθύνει σήμερα ένα πρότζεκτ για τις Κινδυνεύουσες Λιβυκές Αρχαιότητες (Libyan Antiquities at Risk).

Το σύγχρονο όνομα της Λιβύης προέρχεται από την αρχαιοελληνική ονομασία για την βορειοδυτική Αφρική. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική, η οποία συνορεύει με Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Νίγηρα, Αλγερία, Τυνησία και με την Μεσόγειο.
Αυτή η τεράστια χώρα, η οποία σήμερα κατοικείται από 6 εκατομ. άτομα μόνο, διαθέτει μια πολύπλοκη και διακεκριμένη ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...

2 thoughts on “Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΑΪΚΗΣ

  1. Μια μαρτυρια!!……. Ο διεθνης παραγων (πανεπιστημια, αρχαιολογοι,πρεσβειες, επιστημονικες αποστολες, κλπ) τα βαπτιζει ολα μα ολα Ρωμαικα!!! Προκειται νομιζω περι εμμονικης παρανοιας!!!… Το 1984 Ελληνες και Γερμανοι εργαζομενοι σε τεχνικες εταιρειες στην Λιβυη καναμε σε μια αναπαυλα της δουλειας ενα ταξιδι στις αρχαιες Ελληνικες πολεις της Κυρηναικης.Εκει συν τοις αλλοις υπαρχουν η Κυρηνη και η παραθαλασσια Απολλωνια(Σουσα).Ολοι μα ολοι οι τουριστικοι οδηγοι των Γερμανων ανεφεραν τις πολεις ως Ρωμαικες και δεν ειχαν καμμια αναφορα οτι ιδρυθηκαν απο θηρασιους αποικους οπως ενεπιγραφες χαραξεις το ελεγαν στα Ελληνικα και εμεις τις μεταφραζαμε στα Γερμανικα. Ενω καποιοι απο εμας τους Ελληνες συλλαβιζαμε και διαβαζαμε τα παναρχαια Ελληνικα κειμενα (μερικα με αντιστροφη γραφη) αυτοι το αμφισβητουσαν και επεμεναν οτι ηταν Ρωμαικα.Οι φυλακες των αρχαιοτητων (καφιρ)που διεμεναν εκει περιξ ηταν εκδιωχθεντες τουρκοκρητικοι(δηλωναν ομως ΕΛΛΗΝΕΣ μουσουλμανοι) και μιλαγαν και σπασμενα Ελληνικα.Αυτοι ειχαν Λιβυκους τουριστικους χαρτες και οδηγους στα Αγγλικα και στα Αραβικα που ονοματιζαν επισης ως Ρωμαικα τα ερειπια αν και ανεφεραν ακροθιγως ξεκαθαρα την Ελληνικη ιδρυση των πολεων.Για τους φιλους μας Γερμανους εφοσον δεν το εγραφε ο οδηγος τους ΔΕΝ υπηρχε τετοιο ενδεχομενο!!!

  2. ΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ 5-6 ΧΡΟΝΩΝ ΜΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΓΕΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ…..ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΣΚΙΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝΕ ΕΚΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΒΙΩΝΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ…. ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΔΙΛΑ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΚΑΛΤΣΕΣ….

Comments are closed.