Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς για τις συνεχείς εξαγγελίες

Έντονη ενόχληση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς που προβαίνουν σε εξαγγελίες με δημοσιονομικό κόστος, που δεν είναι συμφωνημένες (ή δεν γνωρίζει καν) το υπουργείο Οικονομικών και που περισσότερες εξ αυτών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον στο χρόνο για τον οποίο εξαγγέλλονται.
Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που, όπως πληροφορούνται τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας (με κεντρικό θέμα την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) θα βάλει “χέρι” στους υπουργούς για την τακτική τους αυτή. Μια τακτική που, μεταξύ άλλων, αποδεικνύει την ύπαρξη προσωπικών στρατηγικών και τους διαγκωνισμούς υπουργών για προσωπικό όφελος, με την ύπαρξη, βεβαίως, και θετικών περιπτώσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πχ, έχουν εκτιμήσει δεόντως ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας γνώριζε οκτώ ημέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις την απόφαση για μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και όχι απλώς δεν το ιδιοποιήθηκε, αλλά δεν διέρρευσε και το παραμικρό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει όλες τις σημαντικές εξαγγελίες να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η αλήθεια, επίσης, είναι πως εξαγγελίες όπως ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις για φορολογικές μειώσεις σε βάθος τριετίας θα εισάγονταν προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο, χωρίς καμιά προεργασία από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, δημιούργησε ανησυχία στους θεσμούς, τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επιλέξει να μην προχωράει τίποτα, αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μαζί τους. Όπως αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου έχει ως “ευαγγέλιο” τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας και δεν προτίθεται να επιτρέψει σε μέλη της κυβέρνησης να την υπονομεύσουν.
Πολύ περισσότερο που δεν ήταν μόνο το φορολογικό νομοσχέδιο ή τα τεκμήρια, τα “φάουλ” υπουργών που παρατηρήθηκαν. Την τελευταία εβδομάδα, πχ, είχαμε τις εξαγγελίες Θεοχάρη ότι όλο το τουριστικό πακέτο μεταφέρεται στο συντελεστή ΦΠΑ 13% ή τις εξαγγελίες Αυγενάκη για μειώσεις φόρου σε μετεγγραφές ποδοσφαιριστών και εισιτήρια.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς εβδομάδας (είτε διαρρεύσει είτε όχι) θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν οι εντολές του πρωθυπουργού θα τηρηθούν στο μέλλον…

loading...