Α.Γεωργιάδης: «Η στελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού πρέπει να γίνεται χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής»

Την ευρωπαϊκή κανονικότητα στην επιτροπή ανταγωνισμού επαναφέρει σύμφωνα με τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη η προωθούμενη διάταξη που «ξηλώνει» από την ανεξάρτητη αρχή την κυρία Βασιλική Θάνου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθύμισε ότι η κυρία Θάνου είχε διοριστεί νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην θέση του αντιπροέδρου της επιτροπής τοποθετήθηκε η πρώην νομική σύμβουλος του κ. Νικου Παππά.

« Ας ξεχάσουμε το πρόσωπο της κυρίας Θάνου και ας διαβάσουμε το άρθρο που προτείνουμε. Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής; Αυτό μας λέει και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Είναι ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός ενός προσώπου που εως προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο; Προφανώς ναι» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Γεωργιάδης κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Τι λέει η τροπολογία; Ότι σε μια τόσο σημαντική και ανεξάρτητη επιτροπή απαγορεύεται να τοποθετούνται πρόσωπα με προφανή πολιτική επιλογή. Θέλετε να μου πείτε ότι πρόσωπο που διορίστηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου από συγκεκριμένη κυβέρνηση, υπηρεσιακή πρωθυπουργός από την ίδια κυβέρνηση, συνεργάτης του πρωθυπουργού της ίδιας κυβέρνησης και πρόεδρος της επιτροπής από την ίδια κυβέρνηση δεν έχει πολιτική επιρροή; Το άρθρο που προτείνουμε αποτελεί εφαρμογή κατά κεραία της ευρωπαϊκή νομοθεσίας για την επιλογή του προσώπου για την θέση του προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού», ανέφερε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να συνεχίσει: «Πιστεύει κανείς ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος και η αντιπρόεδρος που ήταν νομική σύμβουλος του κ. Παππά – ο οποίος τόσες ημέρες ωρύεται – δεν αποτελούν παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Διασφαλίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρύθμιση δεν είναι φωτογραφική. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα έρθει να πει ότι επιθυμεί να διορίζεται η διευθύντρια του πρωθυπουργού. Εμείς επιθυμούμε το αντίθετο. Να φτιάξουμε επιτροπή ανταγωνισμού που να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την αγορά».

Τέλος, σημείωσε «Η εκλογή της κα Θάνου στην επιτροπή δεν ήταν αδιάφορο θέμα στην προηγούμενη βουλή. Χρειάστηκε η θετική ψήφος της Χ.Α. και εκείνη είπε ότι δεν πρόκειται να παρατηθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση. Έδειξε που είχε όρκο πολιτικής υποταγής. Ας αφήσουμε εκείνη την μαύρη ημέρα πίσω μας και ας επικεντρωθούμε στο μείζον ότι η στελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού πρέπει να γίνεται χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής. Παρά την πίκρα σας από την ήττα στις πρόσφατες εκλογές ψηφίστε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την επιτροπή ανταγωνισμού».

loading...