Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα

του system failure

Πρόκειται ενδεχομένως για ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, τουλάχιστον στο βαθμό που το βιώνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για το γεγονός ότι ένα σύστημα εξουσίας συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προπαγάνδα εναντίον μιας καθαρά ηττημένης αντιπολίτευσης.

Παρόλο που το πολιτικό κομμάτι αυτού του συστήματος κατάφερε τελικά, μετά κόπων και βασάνων, δηλαδή μετά από αδιάκοπες επιχειρήσεις προπαγάνδας μέχρι ολικής πλύσης εγκεφάλου, να ξαναπάρει την εξουσία, ολόκληρος ο μηχανισμός της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο αυτές τις επιχειρήσεις.

Στη νεοφιλελεύθερη μεταδημοκρατία, το πανίσχυρο αυτό σύστημα εξουσίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής:

– Να ελέγχει απόλυτα σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αλλά πλέον και τη δημόσια τηλεόραση. Άρα, τον κύριο όγκο της καθημερινής πληροφόρησης που φτάνει στον μέσο Έλληνα, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά επιρρεπής απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα παραπληροφόρησης, ήδη από την αρχή της κρίσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η συστημική προπαγάνδα απέτυχε παταγωδώς.

–  Να ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους κρίσιμους δήμους και περιφέρειες.

– Να απολαμβάνει την απόλυτη εύνοια και στήριξη του αντίστοιχου συστήματος εξουσίας των λόμπι και των τραπεζικών καρτέλ που έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Αυτό το σύστημα εξουσίας που επιβάλει τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δια πυρός και σιδήρου, μέσω του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Αποτελεί άλλωστε το εγχώριο παρακλάδι αυτού του συστήματος.

– Να ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικτυακής πληροφόρησης, η οποία έχει ουσιαστικά εξαγοραστεί από την εγχώρια τραπεζομιντιακή χούντα.

Δύο χτυπητά παραδείγματα αυτής της συνεχούς εκστρατείας παραπληροφόρησης αποτελούν η υπόθεση Πολάκη και οι συντάξεις-μαμούθ που δήθεν ενέκρινε ο Κατρούγκαλος.

Αξίζει όμως να σταθούμε λίγο παραπάνω στην υπόθεση Πολάκη, καθώς αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα επιχείρησης αντιστροφής της πραγματικότητας.

Πράγματι, η αντι-Πολακική επιχείρηση προπαγάνδας είχε σαν στόχο να απομακρύνει την προσοχή της κοινής γνώμης από την ουσία των σοβαρών καταγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας. Έτσι, η διερεύνηση των σκανδάλων διαφθοράς που αφορούν υπέρογκες σπατάλες σε βάρος του δημοσίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Με την πράξη της άρσης ασυλίας του Πολάκη, η κοινή γνώμη στράφηκε αποκλειστικά σε ελάσσονος σημασίας και πιθανώς κατασκευασμένα ποινικά ζητήματα, όπως η υποτιθέμενη ηχογράφηση του Στουρνάρα. Ο στόχος βέβαια ήταν να κερδηθεί χρόνος ώστε να ξεχαστούν τα μεγάλα σκάνδαλα, αλλά και να πληγεί ακόμα περισσότερο η εικόνα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ολόκληρος ο μηχανισμός προπαγάνδας είχε κινητοποιηθεί πολύ νωρίτερα, αφού προσπάθησε να αμαυρώσει την εικόνα του Πολάκη με μια επιχείρηση ‘δολοφονίας χαρακτήρα’. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι πολύ κοινές στα συστημικά ΜΜΕ παγκοσμίως και έχουν σκοπό να ‘εξοντώνουν’ επικοινωνιακά εκείνους του πολιτικούς που θεωρούνται απειλή για το κατεστημένο σύστημα εξουσίας. Έτσι, επικεντρώνονται σε κάποιες ιδιορρυθμίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτικών προσωπικοτήτων που αποτελούν στόχο και όχι στην ουσία των πολιτικών τους θέσεων και της πολιτικής τους δραστηριότητας. Έχουμε δει παρόμοιες μιντιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εναντίον και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα απ’τη στιγμή που έχει επανακτήσει τον απόλυτο έλεγχο και της πολιτικής εξουσίας; Τρεις βασικοί λόγοι θα μπορούσαν να είναι:

1ον: για να κρύψει το γεγονός ότι δεν έχει να προσφέρει καμιά εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα μπορεί να δώσει όραμα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αποστολή της είναι απλά να διατηρήσει το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας που είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ελίτ.

2ον: για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων τα οποία επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Τρόικας εσωτερικού και του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και τα τελευταία στάδια του Ελληνικού πειράματος, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, ασφαλιστικού συστήματος καθώς και η πλήρης διάλυση του κράτους πρόνοιας.

3ον: γιατί απέτυχε μέχρι στιγμής να υλοποιήσει ένα βασικό στόχο, που ήταν η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος λόγος αποτελεί και μια ένδειξη ότι το νεοφιλελεύθερο ιερατείο ήθελε έναν αποδεκατισμένο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν κατάφερε ακόμα να τον “εξημερώσει” εντελώς και άρα ακόμα αποτελεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, συστημικό κίνδυνο.

Άρα, αυτές οι επιχειρήσεις προπαγάνδας αναμένεται να ενταθούν όσο η πραγματική αποστολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, μέσα από τα νέα πακέτα σκληρών μέτρων που θα επιχειρήσει να περάσει. Και όσο, φυσικά, οι συστημικοί μηχανισμοί θα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να ενταχθεί πλήρως στο σύστημα εξουσίας τους.

https://failedevolution.blogspot.com

loading...

7 thoughts on “Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα

  1. Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα για σας… Ψοφησατε μέσα στην μποχα σας…

  2. ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΘΕΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΟΥΣΤ ΣΙΧΑΜΑΤΑ

  3. Τι μαλακ….ες και παπαριες γράφεις ΡΕ ανεγκεφαλε

  4. Με τον νεο ποινικό κώδικα τι γίνετε;

  5. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση.
    Τώρα από συριζαιικες μπαρούφες χορτάσαμε .

  6. Ησυχαστε κουμμουνιστες ησυχαστε….

  7. ανδρας με τα ολα του ο πολακης.
    χωνει τρια μετρα κατω απο τη γη οποιον διαφωνει.
    δειχνει τα α—–α του στις δημοσιογραφους που τολμουν να τον ρωτησουν ("σας εχω").
    καπνιζει σε δημοσιους χωρους.
    το καρμπον του αρχηγου του.

Comments are closed.