Ο Σαλβίνι στριμώχνει την ΕΕ στο μεταναστευτικό και η Τουρκία εκβιάζει

Κινητικότητα εν μέσω θέρους όσον αφορά στο μεταναστευτικό έχουμε σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο. Αν και οι μεγαλοκλαρούχοι των Βρυξελλών έχουν βάλει τον αυτόματο πιλότο λόγω διακοπών από Ιταλία και Τουρκία έρχονται σαφή μηνύματα.

Η ιταλική κυβέρνηση αναφέρει ότι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να δεχτούν μετανάστες.

Η ιταλική κυβέρνηση με μπροστάρη τον πολλάκις αντιδρώντα στο μεταναστευτικό ζήτημα Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε ένα ιταλικό σκάφος να εκφορτώσει 116 μετανάστες τερματίζοντας το πιο πρόσφατο αδιέξοδο με την ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε συνάψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μετέφερε τους μετανάστες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τον εντοπισμό των μεταναστών στη θάλασσα από το ιταλικό λιμενικό πλοίο Bruno Gregoretti, οι αρχές έδωσαν στο ναυτικό σκάφος άδεια να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Σικελίας τον Αύγουστο, αλλά μόνο για τα παιδιά και τα άτομα που θεωρούνταν ευάλωτα.

Ο Σαλβίνι περίμενε να επιτρέψει και στους άλλους μετανάστες να αποβιβαστούν μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυηθεί ότι θα μεταφερθούν από την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ιταλός ηγέτης έγραψε στο Twitter ότι «με εκατομμύρια Ιταλους που αναζητούν εργασία είναι καθήκον μου να περιορίσω τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται εδώ».

Ο Gerolf Annemans, Βέλγος ευρωβουλευτής από το φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang και μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος της ταυτότητας και δημοκρατίας, υποστήριξε τη στάση του Σαλβίνι, λέγοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: θα φιλοξενήσουμε όλους τους Αφρικανούς που θέλουν να έρθουν ή όχι» .

«Αυτό που προτείνει ο κ. Salvini … είναι ότι θα αναδιανεμηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορώ να καταλάβω και υποστηρίζω την άποψή του, ότι δεν μπορεί να φιλοξενούνται από την Ιταλία όλη την ώρα, όλοι αυτοί”, πρόσθεσε ο Annemans.

Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κρίστοφερ Κάστανερ, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα φέρει το βάρος της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.

«Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίσουν για τις μεταναστευτικές πολιτικές αγνοώντας τις απαιτήσεις των πιο εκτεθειμένων χωρών όπως εμείς και η Μάλτα», έγραψε ο Σαλβίνι.

«Οι επιλογές που γίνονται μόνο στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν είναι αρκετές, η Ιταλία δεν είναι πλέον πρόθυμη να δεχτεί όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη».

Ο Σαλβίνι δήλωσε: «Η Ιταλία δεν είναι πια το στρατόπεδο προσφύγων των Βρυξελλών, του Παρισιού, του Βερολίνου».

Οικογένειες

Πάντως μιλώντας για την υποδοχή των μεταναστών στην Ιταλία αποδεικνύεται ότι όσοι είναι πραγματικά έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες ακόμη και των σπιτιών τους σε πρόσφυγες δεν είναι τόσο λίγοι. Υπάρχει μάλιστα ένα πρόγραμμα της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Caritas» που ονομάζεται «Πρόσφυγες στο σπίτι μου».

Η οικογένεια Mottola, που ζει κοντά στη Νάπολη, δέχτηκε δύο νέους από τη Λιβύη, τον Usman και τον Dembélé. Οι δύο νέοι έζησαν για δυόμισι χρόνια στην οικογένεια του Αντόνιο και της Μαρίας , που θεωρούσαν και συνεχίζουν να τους θεωρούν ως τους μεγαλύτερους γιους τους, και τα παιδιά τους ο 12χρονος Giuseppe και η 14χρονη Esther ως αδελφούς. Ο Usman και η Dembele καλούν μέχρι και σήμερα τους Mottola “πατέρα” και “μητέρα”, αν και ζουν πλέον ανεξάρτητα για περισσότερο από ένα χρόνο και υποστηρίζουν τον εαυτό τους.

«Ήμασταν εξαιρετικά πλούσιοι με αυτή την εμπειρία», είπε το ζευγάρι Mottola. – Ως γονείς, συνειδητοποιήσαμε ότι η αγάπη ξεπερνά τα δικά μας παιδιά. Τα παιδιά είχαν μεγάλη ψυχική διάθεση. » Τα τελευταία χρόνια, μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας προς τους μετανάστες αυξάνεται στην Ιταλία. «Προσπαθούμε με όλη μας τη δύναμη να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα ρατσισμού, να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι αδέρφια και ότι η ζωή είναι δυνατή», είπε το ζευγάρι Mottola.

500 ιταλικές οικογένειες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Πρόσφυγες στο σπίτι μου». Συνολικά, πήραν 1.500 πρόσφυγες.

Τουρκία

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο ένα μέτωπο του μεταναστευτικού, στο πιο ανατολικό μέτωπο, που αφορά και στην χώρα μας, η Τουρκία απειλεί να αναζωπυρώσει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στην ιστορία, αν ανοίξουμε τις πόρτες, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για περισσότερο από έξι μήνες και τους συμβουλεύουμε να μην δοκιμάσουν την υπομονή μας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου.

«Η Τουρκία είναι πλήρως αφοσιωμένη στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ … Η οριστικοποίηση της Διαδικασίας Διαλόγου για την Απελευθέρωση της Βίζας που θα επιτρέψει στους πολίτες μας να ταξιδεύουν στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν χωρίς βίζα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». – ανέφερε.

Εάν η ΕΕ εγκρίνει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, δεκάδες εκατομμύρια Τούρκοι θα αποκτήσουν άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στη ζώνη της Ευρώπης χωρίς διαβατήρια. Οι επικριτές της απελευθέρωσης των θεωρήσεων φοβούνται ότι εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι ενδέχεται να καταλήξουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Το αυστριακό περιοδικό, Wochenblick, ανέφερε ότι 11 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και «πολλοί από αυτούς ονειρεύονται να μετακομίσουν στην Κεντρική Ευρώπη».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι, ενώ η Τουρκία έχει μειώσει τη ροή των μεταναστών, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στις 15 Ιουλίου, αποφάσισαν να σταματήσουν τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα, ως μέρος κυρώσεων για τα γεγονότα της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber στις 22 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαουσόγλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει τη συμφωνία μετανάστευσης επειδή η ΕΕ δεν τήρησε τη δέσμευσή της να χορηγήσει στους Τούρκους κατόχους διαβατηρίων την πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 26 ευρωπαϊκές χώρες .

«Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε. «Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ.»

Στο μεταξύ οι Σύριοι στην Σμύρνη στην Τουρκία φοβούνται την απέλαση και υποστηρίζουν ότι μετά από τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την εξάλειψη των παράνομων μεταναστών, οι πρόσφυγες έχουν δύο επιλογές: είτε να παραμείνουν και να ζουν με το φόβο, είτε να επιχειρήσουν την επικίνδυνη θαλάσσια διέλευση και να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη!!!

Η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, φιλοξενεί 144.230 εγγεγραμμένους Σύριους και εδώ και χρόνια έχει χρησιμεύσει ως βασικός σταθμός για τους ανθρώπους που ελπίζουν να φτάσουν στα κοντινά ελληνικά νησιά και στη δυτική Ευρώπη.

Πολλοί Σύριοι λένε ότι είναι πολύ φοβισμένοι να βγουν από το σπίτι τους αφού το Υπουργείο Εσωτερικών ενέτεινε τα μέτρα για τη σύλληψη και την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έθεσε την 20η Αυγούστου ως προθεσμία για να επιστρέψουν οι Σύροι που είναι εγγεγραμμένοι σε άλλες επαρχίες ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν ποινικά μέτρα. Είπε επίσης τη Δευτέρα ότι θα διώξει επίσης τις επιχειρήσεις που απασχολούν παράνομα Συριους..

loading...