Σώμα Υπαξιωματικών: Αμερικάνικο πρότυπο σημαίνει κατάργηση ΣΜΥ

Το Σώμα Υπαξιωματικών επισημαίνει ότι το Αμερικάνικο πρότυπο σημαίνει κατάργηση ΣΜΥ και πολλά ακόμα τα οποία είναι αμφίβολο εάν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.
Το αμερικάνικο πρότυπο που θέλει να εφαρμόσει ο ΥΦΕΘΑ με το Σώμα Υπαξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καθόλου κακό, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμοστούν και όλα όσα εφαρμόζονται για τους υπαξιωματικούς δεκαετίες ολόκληρες στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Οι Υπαξιωματικοί ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για να μπουν στο Σώμα (για αυτό και ονομάζονται Non Commisioned Officers.
Από το βαθμό του Corporal και πάνω επιλέγονται μεταξύ των καλύτερων οπλιτών και τους γίνεται μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ πρόταση για να καταταγούν. Αυτό σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει στους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ.

Κάτι ανάλογο γίνεται και σε μερίδα των Αξιωματικών – Δεν είναι όλοι απόφοιτοι του West Point (της αντίστοιχης Σχολής Ευελπίδων σε εμάς).

Η εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου προϋποθέτει και κλείσιμο της ΣΜΥ και των αντίστοιχων σχολών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Υπάρχει ξεχωριστή και παράλληλη επετηρίδα Υπαξιωματικών και μάλιστα υπάρχει θέση αντίστοιχη του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ (και αντιστοίχων) συγκεκριμένα καθήκοντα, ευθύνες, προνόμια και υποχρεώσεις, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα στις Ελληνικές Ε.Δ. Είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε αυτό;
Οι μισθοί – αν και διαφορετικοί από αυτούς των Αξιωματικών – τους επιτρέπουν μια διαβίωση πάνω από αξιοπρεπή
Έχουν πρόσβαση (και μάλιστα με πληρωμένα τα δίδακτρα) σε όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Έχουν δική τους υποδομή, αντίστοιχη και εφάμιλλη των Αξιωματικών. Δηλαδή οικήματα, λέσχες και πολλά άλλα. Μπορούμε να τα δημιουργήσουμε; Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Λέσχη Υπαξιωματικών απαγορεύεται η είσοδος Αξιωματικού εκτός και αν έχει προσκληθεί..
Διατηρούν μια τεράστια ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ και δεν είναι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές.
Έχουν τεράστια υποστήριξη ώστε να ανελιχθούν και να βελτιωθούν (περάστε από ένα PX και θα καταλάβετε…).
Η αξιολόγησή τους περιλαμβάνει εκατοντάδες παραμέτρους, πρώτον ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για αυτούς αλλά και να μην μπορεί κάποιος να μεροληπτεί εναντίον τους ή κάποιου συγκεκριμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός που τους αξιολογεί είναι και αυτός Υπαξιωματικός.
ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ με βάση χρόνο αλλά όταν κριθούν ικανοί.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο Σώμα Υπαξιωματικών, μοναδικό ανάμεσα στους υπόλοιπους Στρατούς (κάποιοι δεν έχουν καν αντίστοιχο Σώμα).

Αυτό το Σώμα έχουμε πολλάκις προσπαθήσει να το αντιγράψουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να το δούμε και να το υλοποιήσουμε σφαιρικά, δεν το έχουμε καταφέρει…

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΣΜΥ ανέκαθεν “δημιουργούσε” Αξιωματικούς οι οποίοι έγραψαν σελίδες δόξας και τιμής στους πολέμους που έδωσε η Πατρίδα μας.

Αυτή η “κουλτούρα” είναι διάχυτη στους Έλληνες Υπαξιωματικούς και για αυτό είναι γενικά επιτυχημένοι ακόμα και όταν λαμβάνουν καθήκοντα σε θέσεις ευθύνης (όχι με τη στενή έννοια που την χαρακτηρίζει η Υπηρεσία).

Αλήθεια ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος (ή θα μπορέσει να είναι έτοιμος) ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη αυτής

Πηγή: armyvoice.gr (Ιωάννα Ηλιάδη)

loading...

1 thought on “Σώμα Υπαξιωματικών: Αμερικάνικο πρότυπο σημαίνει κατάργηση ΣΜΥ

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ ΠΙΛΑΦΙΑ ΣΠΥΡΩΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Π.Σ (ΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΟΛΟΥ) ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ?
    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΛΙΑ ΕΝΑ ΠΙΛΑΦΙ ΕΙΧΕ ΚΛΕΨΕΙ ΚΛΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΗΛΙΣΚΟ (ΚΑΠΕΛΟ) ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΒΡΟΧΗ ΟΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΛΙΝ ΝΑ ΑΦΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΤΣΑΚΩΣΑΝΕ!!! ΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑ ΠΙΛΑΦΙΑ ΣΠΥΡΩΤΑ….

Comments are closed.