Λέρος – Τι λένε μάρτυρες για την φωτιά: Μετανάστες είχαν ανάψει ναργιλέ μέσα στα πεύκα

Μεγάλη μάχη έδωσαν την Παρασκευή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του Πολεμικου Ναυτικού που βρέθηκαν στη Λέρο, για να διασώσουν το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, το οποίο είχε παραδοθεί στις φλόγες από το μεσημέρι.

Από το απόγευμα, η κατάσταση είναι αρκετά βελτιωμένη, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής και το ερώτημα που απασχολεί, αφορά στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να καίει η πυρκαγιά, που για μεγάλο διάστημα έκαιγε ανεξέλεγκτα. Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι τοποθετήσεις αυτοπτών μαρτύρων iσως βοηθήσουν στην εύρεση των απαντήσεων. «Μετανάστες από το hot spot του νησιού είχαν ανάψει ναργιλέ μέσα στα πεύκα, ενώ έπνεε… τρελός αέρας»ανέφεραν οι μάρτυρες, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως ένας μετανάστης συνελήφθη σαν ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Πέρα από τον ισχυρό αέρα που έπνεε στην περιοχή, πάντως, ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς φαίνεται πως έπαιξε και το γεγονός πως δεν υπάρχει πυροσβεστική βάση στη Λέρο, παρά μόνο ένας εποχικός πυροσβέστης. Έτσι, χρειάστηκε χρόνος μέχρι να ενημερωθούν και να σπεύσουν στο σημείο δυνάμεις από τη Σάμο και την Αθήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες… «ο κόσμος έπαιρνε στην αστυνομία για βοήθεια και δεν σήκωναν το τηλέφωνο».

Εγκλωβίστηκε κόσμος στην παραλία, ωστόσο απομακρύνθηκε με ασφάλεια

Από τη φωτιά που έκαιγε στο πευκοδάσος της Λέρου,  είχε κλείσει ο δρόμος προς την παραλία της περιοχής με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην παραλία 50-60 πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια πήραν οδηγίες να απομακρυνθούν από ένα μονοπάτι που θα τους οδηγούσε σε ασφαλή τοποθεσία. Τα δύο σκάφη του λιμενικού που βρέθηκαν στην περιοχή, απομάκρυναν μόνο μια κοπέλα η οποία ήταν στο νερό την ώρα εκδήλωση της πυρκαγιάς και δεν μπορούσε να βγει στην παραλία.

Προληπτικά, εκκενώθηκαν, δε, κάποιες πτέρυγες του νοσοκομείου Λέρου.

Όπως προαναφέρθηκε, στη Λέρο δεν υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο, παρά μόνο ένας εποχικός πυροσβέστης που έσπευσε μαζί με υπαλλήλους του δήμου και υδροφόρες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ενώ στο νησί μεταφέρθηκε πεζοπόρο τμήμα με 8 πυροσβέστες, με σούπερ πούμα από τη Σάμο και 3 υδροφόρες ΟΤΑ και Πολεμικού Ναυτικού. 

loading...