Η τοξική δρακοντιά με τη θεραπευτική δράση που προσελκύει πτωματοφάγα έντομα

Τη λένε δρακοντιά, (Dracunculus vulgaris) και είναι τοξικό φυτό ενώ στην ανθοφορία του μυρίζει σαν πτώμα με αποτέλεσμα να προσελκύει πτωματοφάγα έντομα για να πετύχει την επικονίαση του.

Μη νομίζετε όμως ότι πρόκειται για είδος που θα συναντήσετε κάπου στον Αμαζόνιο καθώς φύεται και στην Κρήτη αποτελώντας ενδημικό φυτό των Βαλκανίων.

Ο βλαστός του αυτή την εποχή είναι εντυπωσιακός καθώς μοιάζει να είναι ντυμένος με δέρμα φιδιού, ενώ τα μεγέθη του ποικίλλουν, μπορεί να το βρεις σε μέγεθος μικρού θάμνου ή με ύψος που ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ανήκει στην οικογένεια των αροειδών, η οποία καλύπτει σχεδόν 750 είδη. Η κύρια τοξίνη που περιέχει είναι η αροΐνη η οποία όμως καταστρέφεται με την αποξήρανση ή το βρασμό γι αυτό και κατά την αρχαιότητα είχε θεραπευτική χρήση.

Το ριζικό του σύστημα αποτελούν κόνδυλοι και είναι αυτοί που οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή φαρμάκων με αντιρευματική, αντιασθματική,αντιβηχική, αντικοκκυτική, αποχρεμπτική, αντικαταρροϊκή, αντιφυματική, αντιαιμορραγική, αντιαιμορροϊδική δράση.

Σε άλλα μέρη μάλιστα λόγω του εντυπωσιακού της όψης του, ειδικά όταν ανθίζει, καλλιεργούν τη δρακοντιά ως καλλωπιστικό φυτό.

Αναφορές για τη δράση του ενάντια σε προβλήματα υγείας έχουμε από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει τη γαστρίτιδα, το έλκος γράφοντας μάλιστα πως είναι αφροδισιακό κι αν το πιεις μαζί με κρασί σου ανοίγει την όρεξη για σεξ. Και ο Γαληνός όμως χρησιμοποιούσε το εκχύλισμα του καρπού της δρακοντιάς θεωρώντας το ανασταλτικό των καρκινωμάτων «Και καρκίνους και πολύποδας εκτήκειν».

Μάλιστα στην ανατολική Κρήτη φέρεται να έχει βρεθεί σαρκοφάγος που είναι διακοσμημένη με μοτίβο που παραπέμπει στη δρακοντιά.

Παρολαυτά το φυτό είναι δηλητηριώδες,ειδικά οι κόκκινες ρώγες του καρπού του, τα φύλλα, τα άνθη και η ρίζα του, πριν αποξηρανθεί, και για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Γι αυτό καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιήσετε όσοι δεν έχετε τις γνώσεις του Διοσκουρίδη και του Γαληνού.

Τα συμπτώματα από την δηλητηρίαση, που μπορεί να προκαλέσει, περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια, σιελόρροια. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η πρόκληση εμετού, ο δυνατός καφές, το ζέσταμα του ασθενή με καταπλάσματα και θερμοφόρες, η καρδιοτόνωση.

Η δρακοντιά ανθίζει την άνοιξη και το λουλούδι της σε βαθύ κόκκινο χρώμα, έχει μια πολύ δυσάρεστη οσμή (πτώματος) η οποία προσελκύει μύγες και άλλα πτωματοφάγα έντομα, ως επικονιαστές.

e-storieskritis

loading...