Παγκόσμιος τρόμος! Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερ-μικρόβια έχουν εξαπλωθεί σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Το σενάριο για πανδημία ακόμη και μέσα στο 2019 έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από τις αρχές του έτους. σε δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς που προειδοποιούσε πως «Το 2019 έρχεται πανδημία που θα σκοτώσει 30 εκατ. ανθρώπους»!!

Και τώρα τα νέα μαντάτα σκορπούν τρόμο…
Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερ-μικρόβια έχουν εξαπλωθεί σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, σύμφωνα με το BBC, επικαλούμενο πρόσφατη μελέτη.

Η εξάπλωση της Klebsiella pneumoniae είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Sanger, οι οποίοι προειδοποιούν ότι άλλα βακτήρια θα μπορούσαν να καταστούν παρόμοια ανθεκτικά σε φάρμακα «τελευταίας χρήσεως» γνωστά ως carbapenems «εξαιτίας του μοναδικού τρόπου που κάνουν τα βακτήρια σεξ».

«Το ανησυχητικό πράγμα είναι ότι αυτά τα βακτήρια είναι ανθεκτικά σε ένα από τα βασικά αντιβιοτικά της τελευταίας γραμμής», δήλωσε η Δρ Σοφία Ντέιβιντ του Ινστιτούτου Sanger, προσθέτοντας ότι «Οι λοιμώξεις συνδέονται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας».

«Είναι ήδη ανησυχητικό το γεγονός ότι βλέπουμε 2.000 θανάτους το 2015 , αλλά η ανησυχία είναι ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Μπορεί να ζει εντελώς φυσιολογικά στα έντερα χωρίς να προκαλεί προβλήματα στους υγιείς ανθρώπους.

Ωστόσο, όταν το σώμα είναι σε αδιαθεσία, μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες για να προκαλέσει πνευμονία, αλλά και το αίμα, το δέρμα και τον εγκέφαλο για να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με το BBC

Η μελέτη του Sanger για την αντοχή του carbapenem στο Κ. Pneumoniae είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, με 244 νοσοκομεία να συμμετέχουν από την Ιρλανδία μέχρι το Ισραήλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του βακτηριδίου – τον γενετικό του κώδικα – από δείγματα από μολυσμένους ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας υπονοούν ότι τα νοσοκομεία είναι ο βασικός παράγοντας που διευκολύνεται η μετάδοση [και προτείνει ότι] τα βακτήρια εξαπλώνονται από άτομο σε άνθρωπο κυρίως στα νοσοκομεία», δήλωσε η Δρ Ντέιβιντ.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε τους ίδιους κλώνους υψηλού κινδύνου σε πολλά διαφορετικά νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη δείχνει επίσης ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για αυτά τα στελέχη» προσθέτει.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι το Κ. Pneumoniae θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, ή ακόμα χειρότερα, θα περάσει την αντίστασή του σε άλλα είδη βακτηρίων. Σύμφωνα με την έκθεση, «δύο βακτήρια μπορούν να συναντηθούν και να έχουν βακτηριακό φύλο – που ονομάζεται σύζευξη – και μια σύντομη σειρά γενετικών πληροφοριών, που ονομάζεται πλασμίδιο, μοιράζεται μεταξύ τους». Η μελέτη του Sanger δείχνει ότι «οι οδηγίες που δίνουν αντίσταση στην καρβαπενέμη του Κ. Pneumoniae είναι γραμμένες στα πλασμίδια».

«Αυτά έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται πολύ γρήγορα μέσω των βακτηριακών πληθυσμών», δήλωσε η David.

Και τι κάνουμε;;;

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου των λοιμώξεων και τη συνεχιζόμενη γονιδιωματική παρακολούθηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη ανίχνευση νέων ανθεκτικών στελεχών και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο καθηγητής Hajo Grundmann του Πανεπιστημίου του Freiburg. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την καλή νοσοκομειακή υγιεινή, που περιλαμβάνει την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση των ασθενών που μεταφέρουν αυτά τα βακτήρια, μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε την εξάπλωση αυτών των παθογόνων αλλά και να τα ελέγξουμε με επιτυχία».

loading...