Τελεσίγραφο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε Τραμπ: «Να τιμωρήσεις τώρα την Τουρκία!»

Κάλεσμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 απηύθυνε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής στο Twitter επισημαίνεται ότι η επιβολή κυρώσεων είναι υποχρέωση του προέδρου βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Αφορμή για το νέο κάλεσμα της Επιτροπής ήταν η σημερινή παραλαβή του δεύτερου φορτίου S-400 από την Άγκυρα. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, όχι με το Κρεμλίνο», σημειώνει η Επιτροπή.

Ο Τραμπ πάντως έχει αποφύγει να κινήσει την διαδικασία των κυρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρουσιάσει την γειτονική χώρα ως θύμα της άρνησης του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, να πουλήσει το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Τα μέτρα κυμαίνονται από σχετικά ήπια, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πολύ αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Άγκυρα.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κίνηση των προσώπων – στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα.

Η Ουάσινγκτον έχει επιπρόσθετα τη δυνατότητα να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας στους στόχους των κυρώσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών για αμερικανικά όπλα – όπως τα αεροσκάφη F-16 – ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο.

loading...