Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ μέχρι το τέλος


Ταυτόχρονα και σε συνενόηση με τους υπουργούς του κάνει δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της `τδβκ’.

Δεν παρέλειψε φυσικά να επιτεθεί και κατά των ΗΠΑ για την στάση τους απέναντι στην Τουρκία (η οποία είναι επιεικώς «μαλακή» άλλο τι βλέπει ο Ερντογάν) λόγω της παραλαβής των S-400 από την Άγκυρα ζητώντας από τους Αμερικανούς «να φερθούν σαν σύμμαχη χώρα».

Και αναλογιστείτε ότι ΔΕΝ τους έχουν επιβάλλει κυρώσεις ακόμα οι Αμερικανοί οι οποίοι φοβούνται ακόμα και να... υψώσουν την φωνή τους παραπάνω από... όσο χρειάζεται.

«H σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Στην περιοχή αυτή δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποταρίσματος αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι S-400 είναι απειλή για το ΝΑΤΟ όπως και για τα F-35. Κι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι.

Η Τουρκία έχει κάνει μια εμπορική επιλογή και όχι στρατηγική επιλογή. Καθώς μας υποχρέωσαν .Δεν θεωρούμε σωστή τη μετατροπή του θέματος σε κρίση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν σαν συμμαχική χώρα».

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία έχει στόχο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη. Μη θυσιάζουμε τη σχέση μας για τα θελήματα κάποιων χωρών.

Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Κι εμείς προχωράμε στα τελευταία 6 βήματα για τα κριτήρια της άρσης της βίζας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :