Κατρούγκαλος: Να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική

«Εμείς πάντοτε θα ενισχύουμε όσα μέτρα είναι θετικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει το παράδειγμα της ενεργητικής προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να εφαρμόσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αρχής γενομένης από το Μακεδονικό, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, ούτως ή άλλως τα εθνικά θέματα θα πρέπει να είναι εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά κυρίως θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει αυτό το παράδειγμα προσπάθειας λύσης των προβλημάτων, ενεργητικής και όχι αδράνειας, που η κυβέρνησή μας προσπάθησε να δώσει από το Μακεδονικό ξεκινώντας, έως το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι πολύ σημαντικό είναι, επίσης, η Ελλάδα να μην προσδεθεί στο άρμα μίας μόνο μεγάλης διεθνούς δύναμης. «Εμείς βελτιώσαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, τις βελτιώσαμε όμως ακριβώς στη βάση της ευθυγράμμισης συμφερόντων [..] Δείξαμε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι πρωταγωνιστής και εξαγωγέας σταθερότητας, έτσι καταφέραμε να έχουμε τις καλύτερες από ποτέ δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό, όμως, χωρίς να ακολουθούμε τις ΗΠΑ σε κάθε βήμα της πολιτικής τους, όταν για παράδειγμα ήταν αντίθετη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπε Ιράν, ή όπου θεωρούσαμε ότι η πολιτική της ΕΕ αποτελεί καλύτερη πυξίδα για τα δικά μας συμφέροντα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της αναγνώρισης Γκουαϊδό. Θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής βλέπουμε και φαινόμενα συνέχειας και φαινόμενα ασυνέχειας στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε.

Τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντική την υποχρέωση, όπως είπε, του κάθε υπουργού Εξωτερικών να εξασφαλίζει ότι υπάρχει στο υπουργείο πνεύμα ηρεμίας και προσανατολισμού του πολύ ικανού και έμπειρου διπλωματικού προσωπικού. «Και είχαμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ορισμένα φαινόμενα που δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, είχαμε ανάκληση τοποθετήσεων έξι πρέσβεων, που είχαν τοποθετηθεί ή που ήδη ασκούσαν τα καθήκοντά τους επί της δικής μας κυβέρνησης, χωρίς προφανώς η επιλογή τους να έχει γίνει με κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο την προώθηση των συμφερόντων της χώρας, αυτοί λοιπόν οι έξι πρέσβεις ανακλήθηκαν. Χωρίς κανένα λόγο, κανένα πρόσχημα. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι «μαζί με την κυβέρνηση» σε ό,τι αφορά τον εθνικό στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδείξει υπεύθυνη πολιτική, ικανή να συνδυάσει την προστασία των εργαζομένων με την προσπάθεια για υγιή δημόσια οικονομικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο είναι αντιφατικές: «Ακούω, π.χ, ότι θα μειωθούν οι εισφορές κατά το ένα τέταρτο για την κύρια σύνταξη και ταυτόχρονα ότι προγραμματίζεται αύξηση των κλιμακίων και σχετική αύξηση των συντάξεων. Μακάρι να τα καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει και τα δύο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι αντιφατικά […] Εμείς πάντοτε θα ενισχύουμε όσα μέτρα είναι θετικά και φυσικά θα προσπαθούμε να αναστρέψουμε όσα είναι είτε υπονομευτικά κατακτήσεων και αγώνων του παρελθόντος είτε αρνητικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

loading...