Πρώτα «άνοιγμα», μετά συνέδριο: Η στρατηγική Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρώτα άνοιγμα του κόμματος και έπειτα συνέδριο». Αυτή είναι η στρατηγική που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε την άνοιξη του 2020 να πραγματοποιηθεί το διευρυμένο συνέδριο και η εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Το μείγμα των παραπάνω κινήσεων θα σηματοδοτήσει την μετεξέλιξη ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση μιας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Κι ενώ μέχρι τώρα οι πληροφορίες υποστήριζαν πως πιθανόν το συνέδριο να γινόταν Ιανουάριο, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να βιαστεί, καθώς θεωρεί πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν διαδικασίες για το άνοιγμα του κόμματος και την εγγραφή νέων μελών.

Γι’ αυτό το λόγο η διενέργεια του συνεδρίου τοποθετείται την άνοιξη. Σημειώνεται πως με βάση το καταστατικό, η διεξαγωγή του συνεδρίου προβλέπεται ανά τριετία.

Οι διεργασίες για το συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο και θα ενταθούν στο τέλος του έτους. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να… πατήσει το κουμπί του «restart», καθώς θεωρεί μονόδρομο το μετασχηματισμό του κόμματος σε μια ευρύτερη αριστερή παράταξη με προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εκλογή του προέδρου του κόμματος, η ηγεσία της Κουμουνδούρου προκρίνει να εκλέγεται από τη βάση, αν και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πως η διαδικασία γίνεται από το συνέδριο.

Αυτό αποτελεί «αγκάθι» στο δρόμο προς τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αναγκαίο να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τυχόν θα δημιουργηθούν.

Εν τω μεταξύ βάσει του καταστατικού, το παρών στο συνέδριο μπορούν να δώσουν τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν στο κόμμα.

Έτσι στην περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία για ανάδειξη της ηγεσίας από ένα ευρύτερο σώμα, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις ενέργειες για την εκλογή συνέδρων.

Πριν από όλα αυτά, θα λάβουν χώρα πολλές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες θα πραγματοποιούνται και οι εγγραφές νέων μελών.

Το «άνοιγμα» θα ξεκινήσει από τους εργασιακούς χώρους και θα επεκταθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και στη νεολαία, που έτσι κι αλλιώς πρέπει κι αυτή να ανασυγκροτηθεί.

Νέα μέλη
Σε ό,τι αφορά στην εγγραφή νέων μελών, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τις 180.000, δηλαδή να εξαπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά εγγεγραμμένα μέλη, ενώ ο παραπάνω αριθμός αντιστοιχεί στο 1/10 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι παραπάνω συλλογισμοί θα τεθούν επί τάπητος από τον Σεπτέμβριο στα συλλογικά όργανα. Και εκεί θα διαφανεί αν μπορέσουν να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως το άνοιγμα στην κοινωνία πρέπει να είναι ελεγχόμενο και θέλουν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό που λένε κάποια στελέχη, είναι πως η ριζική μετεξέλιξη του κόμματος μέσα από τη διεύρυνση θέτει σε κίνδυνο τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι απόψεις και οι ενστάσεις θα συζητηθούν μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές, σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κουμουνδούρου.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ριζικός ανασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ομαλά και όλοι να συνειδητοποιήσουν πως αυτό αποτελεί μονόδρομο βάσει της νέας πραγματικότητας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Τσίπρα για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης είναι το 31,5% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ποσοστό που καταδεικνύει πως οι πολίτες που τον ψήφισαν δεν προέρχονταν μόνο από την στενή «αριστερή» δεξαμενή, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν στον ευρύτερο μεσαίο χώρο.

loading...

2 thoughts on “Πρώτα «άνοιγμα», μετά συνέδριο: Η στρατηγική Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

    Θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε κανονικό κόμμα, που να αποδέχεται την νομιμότητα, να πάψει να υποστηρίζει τις ακραίες και φασιστικές ομάδες (υποστήριξη δικτατορικών καθεστώτων Λ. Αμερικής)

    Να αποβάλει τις αναρχοκομμουνιστικές συνιστώσες του, που επιδιώκουν την κατάλυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

    Θα μπορέσει ο νομιμόφρων ΣΥΡΙΖΑ, να τα βάλει μαζί τους;

    Αμφιβάλλω.

  2. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΚΦΥΛΙΣΤΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ …ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΣ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΑΔΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΛΑΟ? ΘΑ ΣΕ Γ@Μ@ΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ…

Comments are closed.