Ν.Τραμπ προς ΕΕ: «Αν δεν μου δώσετε αυτό που θέλω θα σας “ταράξω” στους δασμούς» – Η Αθήνα ζητάει εξαίρεση

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή για επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αν δεν πάρει αυτό που θέλει στις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον- Βρυξελλών αποδεικνύοντας πως πάντα θα παραμένει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που εκτελεί χρέη προέδρου των ΗΠΑ.

Η Αθήνα πάντως ζητάει εξαίρεση από την εμπορική αυτή διαμάχη, διαμηνύοντας πως «δεν μας αφορά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ» διαχωρίζοντας έτσι για πρώτη φορά την θέση της από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και συντασσόμενη ουσιαστικά με τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ

Η στάση της Αθήνας καθιστά σαφές ότι επιλέγει το αμερικανικό «στρατόπεδο» (τουλάχιστον του Ν.Τραμπ) και δεν θα ταχθεί σε κοινό μέτωπο με Βρυξέλλες-Βερολίνο ενάντια στις αμερικανικές οικονομικές πολιτικές.

«Η ΕΕ υψώνει τρομερά εμπόδια για εμάς. Είναι πολύ, πολύ δύσκολα», δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι παραμένει η απειλή των δασμών στα αυτοκίνητα.

«Οι δασμοί στα αυτοκίνητα ποτέ δεν έφυγαν από το τραπέζι. Εάν δεν πάρω αυτό που θέλουμε, θα επιβάλω δασμούς στα αυτοκίνητα… Εάν δεν πάρω αυτό που θέλω, δεν έχω καμία επιλογή παρά να το κάνω αυτό. Αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί», δήλωσε σχετικά.

Την Παρασκευή ο Τραμπ υπέγραψε συμφωνία για την πώληση μεγαλύτερης ποσότητας αμερικανικού βοδινού στην Ευρώπη. Στη σχετική εκδήλωση εξέπληξε τους παρευρισκόμενους αστειευόμενος ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται «για δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα Mercedes-Benz και BMW που εισέρχονται στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι ήταν απλά ένα αστείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ δύο ημερών την μη επιβολή δασμών στα ελληνικά προϊόντα ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε γεωργικά προϊόντα της, δια της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τις πάγιες απόψεις της ΕΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

«Ο εμπορικός αυτός πόλεμος είναι ένας πόλεμος, ο οποίος δεν αφορά την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμπλήρωσε:

«Αντιθέτως από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμένα κεράσια θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών».

loading...