Το γκρέμισε για τον... ΕΝΦΙΑ Συνελήφθη το ζευγάρι ιδιοκτητών του χωραφιού για την καταστροφή ναού σε χωριό του Αγρινίου

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου
Γκρέμισε το εκκλησάκι γιατί νόμιζε ότι θα πλήρωνε φόρους και ΕΝΦΙΑ! Απίστευτη κατάληξη είχε η εξιχνίαση του πρωτοφανούς βανδαλισμού εκκλησίας στο Αγρίνιο.
Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού στο χωριό Μεγάλη Χώρα φέρεται ότι ήταν τελικά ο δράστης που με έναν γεωργικό ελκυστήρα κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στους τοίχους της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται μέσα στο κτήμα του, με αποτέλεσμα το κτίριο να πληγεί ανεπανόρθωτα και να κριθεί κατεδαφιστέο.
Οι άνδρες της Ασφάλειας στο Αγρίνιο χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, που προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαν στην κατοχή τους οι αστυνομικές Αρχές οδηγούσαν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού και στην 69χρονη σύζυγό του. Το ηλικιωμένο ανδρόγυνο ήταν οι δράστες της βέβηλης πράξης.
Οι δυο τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «ενεργώντας από κοινού, προκάλεσαν με γεωργικό ελκυστήρα ολοκληρωτική φθορά σε παρεκκλήσι που βρισκόταν σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του 68χρονου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χωράφι, μαζί με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ανήκε εδώ και δεκαετίες στην οικογένεια του 68χρονου. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης από τη δεκαετία του 1980 διατύπωνε την πρόθεσή του να γκρεμίσει το εκκλησάκι που βρισκόταν στην ιδιοκτησία του.
Ομως, οι προσπάθειές του προσέκρουαν στο γεγονός ότι το εκκλησάκι, που χτίστηκε το 1969, ήταν και καλής κατασκευής και νομιμοποιημένο, ενώ η μητρόπολη είχε ορίσει και εφημέριο.
Ο ηλικιωμένος δράστης τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», φέρεται ότι ισχυριζόταν στους συγχωριανούς του πως φοβόταν ότι θα έπρεπε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους επειδή έπρεπε να το δηλώσει μαζί με το χωράφι στο Κτηματολόγιο.
Παρά τις προσπάθειες των συγχωριανών του αλλά και της μητρόπολης να τον μεταπείσουν, δείχνοντάς του τους νόμους που αποδεικνύουν ότι τα κτίρια των εκκλησιών δεν βαρύνονται από κανέναν φόρο, ο 68χρονος δεν φαινόταν να πείθεται.
Το γκρέμισμα του παρεκκλησίου σόκαρε την τοπική κοινωνία της Μεγάλης Χώρας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού ήδη αναζητούν τρόπους συντονισμού για να βρεθούν χρήματα ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο μέλλον.
ορθοδοξη φωνη


Απίστευτο θράσος από ιερόσυλους σε χωριό του Αγρινίου, που έβγαλαν πέραν επισκευής ναΰδριο του Αγίου Νικολάου


Σε άλλο επίπεδο έφτασαν τον όρο «βανδαλισμός» οι ιερόσυλοι που σχεδόν κατεδάφισαν έναν ναό! Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο χωριό Μεγάλη Χώρα στην περιοχή του Αγρινίου. Οι περίοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν ανήμερα της Μεταμόρφωσης διαπίστωσαν ότι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ήταν σχεδόν γκρεμισμένο.

Ο ευκτήριος οίκος βρισκόταν σε ιδιοκτησία ενός 68χρονου κοντά στις αποθήκες του Παπαστράτου στη Μεγάλη Χώρα και λειτουργικά ανήκε στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το υφιστάμενο κτίσμα του ναού ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Το αρχικό εκκλησάκι είχε χτιστεί πολύ παλιότερα από ευσεβείς αγρότες κατοίκους της περιοχής, ως τάμα για να εξαφανιστεί ένα τεράστιο φίδι, που απειλούσε τους ίδιους και τις καλλιέργειές τους.

Περίοικοι που πήγαν να επισκεφθούν ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης την εκκλησία βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαμα, που ο νους ενός ανθρώπου δύσκολα μπορεί να χωρέσει. Η δυτική πρόσοψη του ναού ήταν γκρεμισμένη, σαν ένα αόρατο χέρι να την είχε ρίξει.


Οι ζημιές είναι πέραν επισκευής και το κτίσμα κρίνεται κατεδαφιστέο. Στο άκουσμα της πρωτοφανούς καταστροφής οι κάτοικοι του χωριού αναστατώθηκαν και εξοργίστηκαν από την πράξη των βανδάλων, σπεύδοντας να ειδοποιήσουν και τη Μητρόπολη και την Αστυνομία.

Αυτοψία

Ο μητροπολίτης Κοσμάς, που κατάγεται από την περιοχή της Μεγάλης Χώρας, όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό του πρωτοφανούς βανδαλισμού, έσπευσε στο χωριό για να επιθεωρήσει την κατεστραμμένη εκκλησία.

Από την αυτοψία που έκαναν ειδικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν κάποιο είδος βαρέος οχήματος ή ειδικού σκαπτικού μηχανήματος για να προκαλέσουν τις ιδιαίτερα σοβαρές φθορές στο κτίριο του ναού, που είναι κυριολεκτικά μισογκρεμισμένος.

Το περιστατικό εικάζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ 5 και 6 Αυγούστου και χθες καταγγέλθηκε στην τοπική Αστυνομία, η οποία έχει σχηματίσει δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη για φθορές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την ταυτοποίηση του δράστη.

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου
Δημοκρατία

εσχατη γραμμη ανασχεσεως


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :