Εν Αναμονή Βαθιών Τομών Στην Υγεία

Εμβληματικές παρεμβάσεις από τη νέα κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια αναμένει ο κλάδος της υγείας ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΣΥ αλλά και η προσβασιμότητα των ασθενών σε θεραπείες. Ήδη αντιμετωπίζεται θετικά το βήμα για τη διάθεση φαρμάκων που μέχρι τώρα διανέμονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους φαρμακεία ή και με διανομή κατ΄ οίκον.

Ωστόσο μένουν σε συνέχεια προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. κι άλλα σημαντικά να γίνουν που «ακουμπούν» πιο «δυναμικά» το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και βασικών πολιτικών που ακολουθούνταν επί χρόνια.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ο εξορθολογισμός του Συστήματος Υγείας θα πρέπει, όπως αναφέρει ο κλάδος, να είναι βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς επείγουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις για την παροχή ποιοτικής, λιγότερο δαπανηρής και γρηγορότερης εξυπηρέτησης των ασθενών.

Όπως τονίζεται με αφορμή και τις συνεχιζόμενες επαφές του κ. Κικίλια με φορείς αλλά και εποπτευόμενους οργανισμούς είναι αναγκαίο η προβλεπόμενη, συνιστώμενη ετήσια δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα, να προσδιοριστεί με ακρίβεια ώστε να γίνεται διασταύρωση με ξεκάθαρα στοιχεία σχετικά με την υπέρβαση ή μη υπέρβαση του προϋπολογισμού. Αυτό όπως αναφέρεται θα ασκούσε πίεση στο σύστημα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα αύξανε τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα και θα ωφελούσε εξίσου ασθενείς και επιχειρήσεις.

Οι εθελούσιες μειώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και το ερώτημα επανεξέτασης της κατάργησης της διάταξης για οικειοθελή μείωση τιμής από την πλευρά της βιομηχανίας, η αναστολή του οποίου ως σήμερα έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγή και διανομή, όσο και το πορτοφόλι των ασθενών, αλλά και η εξαίρεση των εμβολίων από το ύψος της συνολικής δαπάνης μια και όπως τονίζεται αφορούν την πρόληψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, επίσης, η εφαρμογή του HTA (Health Technology Assessment) για την αξιολόγηση καινοτομίας και νέων φαρμάκων προέχει επίσης. «Χρειάζεται ολικός ανασχεδιασμός και αναδιάταξη του συστήματος, του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και ένα επιβεβλημένο όριο για το clawback για να υπάρξει καρποφορία, μέσα από τη σωστή διαχείριση των υπαρχόντων πόρων, στο σύστημα υγείας. Επίσης δε θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για εθελούσεις μειώσεις τιμών που είναι έτοιμες να κάνουν πολλές βιομηχανίες φέρνοντας πιο κοντά καινοτόμα φάρμακα στον ασθενή» τονίζουν παράγοντες του κλάδου που σημειώνουν ότι η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω σε μεταρρυθμίσεις αλλά και στη διαμόρφωσης μιας νέας σχέσης με την αγορά φαρμάκου.

Παράλληλα, ολοένα και αυξάνεται η ανάγκη για πιο οικονομικά φάρμακα, τα οποία είναι βασικός παράγοντας ισορροπίας της αγοράς, διότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, συμβάλλουν σε σημαντική εξοικονόμηση δαπάνης αφού χρησιμοποιούνται αντί ακριβότερων θεραπειών. Επείγει λοιπόν η διάθεσή τους στην αγορά, προς διευκόλυνση των ασθενών, ακολουθώντας τα πρότυπα Ευρωπαϊκών  χωρών.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους άξονες  του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία έκανε λόγο για πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας.

Έχοντας ως βάση αυτούς τους τρεις άξονες, το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη. Λαμπρό παράδειγμα για κάτι τέτοιο είναι και η συνεργασία με τη βιομηχανία για μειώσεις τιμών σε εθελούσια βάση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έτοιμο να γίνει σε 5 περιπτώσεις σκευασμάτων πριν τις εκλογές, από συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά τελικά δεν «περπάτησε».

nextdeal.gr

loading...